Kerkstraat 1, Erp

R.K. Kerk van St.Servatius. Kerkgebouw in Waterstaatsstijl (barok klassicisme) uit 1843-1844 door A. van Veggel. Vierkante gekoepelde toren op de westgevel. Inwendig korinthische zuilen op hoge basementen en met imposten; graatgewelven over de hallenruimte. Inventaris: hoogaltaar en beelden in het koor uit het atelier van P.J.H. Cuypers, 1896. Preekstoel uit 1858 door de schrijnwerker J. Buijssen uit Boxmeer en de Antwerpse beeldhouwer J.B. Peeters. Met beelden versierde biechtstoelen door H. van der Mark en H. Meyers uit 1856. Tegen de zijbeukmuren beelden van Ambrosius, Servatius, Anna en Barbara uit 1850, door J.B. Peeters. Orgelkas door H. Meyers, de balustrade en de beelden ervan (David en Caecilia) door H. Van der Mark, beeldsnijder uit Oirschot. In de orgelkas een instrument met Hoofdwerk, Positief en vrij Pedaal, in 1848 en 1858 gemaakt door J. Vollebregt en Zoon. Voorts nog beelden van Antonius Abt en Catharina door J.B. Peeters. Klokkenstoel met gelui bestaande uit een klok van anonieme gieter, 1412, diam. 95 cm. en een klok van een anonieme gieter, 1381, diam. 110 cm en een moderne klok.

Kerkstraat 1 5469 BM Erp Ja