Complex Hezelstraat, Erp

Inleiding.

Vrijstaande KERVERIJ. Gebouwd in 1922 in Ambachtelijk-Tradionele vormen.

Omschrijving.

Eénlaags bedrijfspand op een rechthoekige plattegrond onder een mansardedak. Het dak is gedekt met muldenpannen. Oorspronkelijk waren alle gevels geheel in hout uitgevoerd, na oorlogsschade is het gebouw op een bakstenen plint gezet. In de gevels zijn vooral zesruitsramen aangebracht. Er zijn enkele liggende ramen aanwezig. Toegang via smalle houten opgeklampte deuren.

Het interieur bestaat uit een grote ruimte op de begane grond en een zolder die door luiken in de vloer met de begane grond in verbinding staat.

Waardering.

De kerverij is van algemeen belang en heeft cultuurhistorisch belang als uitdrukking van de sociaal-economische omtwikkeling en de typologische ontwikkeling van de gebouwen voor de tabaksindustrie. Het gebouw is van belang vanwege de gaafheid en zeldzaamheid van het type. Het heeft ensemblewaarde, het is een essentieel onderdeel van het geheel.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
521253
Complexnaam
Woonhuis/tabakskerverij
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding.

Voormalig WOONHUIS in Ambachtelijk-Traditionele stijl. In 1922 omgevormd tot WOONHUIS met BEDRIJF (I) voor de huisvesting van tabakskerverij "de Peelboer". Op het achtererf werd een SCHUUR (II) gebouwd. Tot 1956 heeft het pand de functie van tabakskerverij gehad. Thans wordt het huis bewoond, de bedrijfsruimten worden voor opslag gebruikt. Het complex bestaat uit twee onderdelen, het huis met de daar aan vast gebouwde bedrijfsruimte en de schuur.

Omschrijving.

De bebouwing ligt op een rechthoekig terrein. De hoofdmassa bevindt zich aan de rand van het terrein, op de hoek van de Hezelstraat met Den Uil, een smalle zijstraat. Het bijgebouw ligt met een korte gevel aan de zijstraat. Beide gebouwen, zowel het huis met aanbouw als de schuur zijn beschermd. Bij de gebouwen hoort een grote tuin omringd door een beukenhaag.

Waardering.

Het complex bestaande uit woonhuis met bedrijfsruimeten en schuur/kerverij is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling van de kleinschalige nijverheid en de typologische ontwikkeling van de tabakskerverij. Het heeft ensemblewaarde wegens de betekenis van het complex voor het aanzien van het dorp. Het is van belang wegens gaafheid van interieur en exterieur. Het is van belang wegens zeldzaamheid van het type en de functie, namelijk representant van de kleine plattelandse nijverheid.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Tabakskerverij Boerderijen, molens en bedrijven Industrie oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Den Uil 46 5469 CG Erp BY Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
E 1815 Erp
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1922 1922 vervaardiging
Naar boven