Berenbroek, Enschede

BOERDERIJ. De aan moderne eisen van confort aangepaste boerderij met middenlangsdeel en, te rechterzijde, een bovenkamer, is opgetrokken uit baksteen op een plint van Bentheimer zandsteen en wordt gedekt door een met Hollandse pannen belegd zadeldak tussen met hout beschoten puntgevels, waarlangs windveren met stiepelteken; houten waterlijst op de overgang van houtbeschot naar muurwerk.

De voorgevel is uitgerust met een opgeklampte strokendeur met 16-ruits bovenlicht, gevat in aardig geprofileerde houten omlijsting met verkropt kroonlijstje, terzijde waarvan respectievelijk een 16-ruits raam met opgeklampte halve luiken, en twee schuiframen met vast kalf (20-ruits beneden- en bovenlicht) met halve luiken; 1/2-steens rollaagjes; hardstenen vensterbanken. Links van de deuromlijsting eenvoudige gevelsteen met het opschrift "HENDRIK BERENBROK GESKEN HEVTINK EL 1771".

De detaillering van de zijgevels en van de achtergevel, met onder meer halfrond gesloten "verglaasde" niendeuren, is als gevolg van een aanpassing aan niet-agrarisch gebruik, ten dele niet meer oorspronkelijk. Boven de baanderdeuren sluitsteen met opschrift "DIE:OP:GODT:BETROUT HEEFT:WEL:GEBOUT GBB 1797" en jaartalankers 1797.

De aangebouwde bovenkamer is eveneens opgetrokken uit baksteen op een plint van Bentheimer zandsteen en wordt ook gedekt door een met Hollandse pannen belegd zadeldak met houtbeschoten puntgevel, waarlangs windveren; staafankers. In de voorgevel opgeklampte strokendeur met 16-ruits bovenlicht, gevat in eenvoudige houten omlijsting, terzijde waarvan een, respectievelijk twee schuiframen met vast kalf (20-ruits beneden- en bovenlicht) en opgeklampte halve luiken; 1/2-steens rollaagjes; hardstenen vensterbanken; in de kopgevel twee dito ramen met beganegronds 16-ruits beneden- en bovenlicht en opgeklampte luiken, en in de top twee 9-ruits raampjes met opgeklampte halve luikjes; rollaag, respectievelijk 1 1/2-steens hanekam; staafankers.

In de achtergevel opgeklampte strokendeur, terzijde waarvan twee 9-ruits ramen met opgeklampte halve luiken.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
15286
Complexnaam
Erve Berenbroek
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Mooi temidden van hoog opgaand oud geboomte gelegen oosttwents BOERDERIJCOMPLEX, bestaande uit BOERDERIJ met bovenkamer (gedateerd 1771 en 1797), wat het gebintstelsel betreft wellicht nog tweede helft 18e-eeuwse grote SCHUUR, ten dele met veldkeitjes bestraat erf, en vermoedelijk eerste kwart 20e-eeuws THEEHUISJE, van algemeen architectuurhistorisch belang wegens de verzorgde traditionele oosttwentse bouwwijze, samenstelling en mate van compleetheid, en van algemeen cultuurhistorisch belang door de aanwezigheid van een theehuisje, dat de zo karakteristieke begin 20e-eeuwse ontwikkeling van niet-permanente tot permanent te bewonen Twentse fabrikanten-buitenplaats markeert.

1. BOERDERIJ, zie bij complexonderdeel met monumentnummer 15286;2. SCHUUR, zie bij complexonderdeel met monumentnummer 387937.

3. THEEHUISJE, zie bij complexonderdeel met monumentnummer 387947.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Berenbroeksweg 38 7542 PK Enschede Ja
Berenbroeksweg 40 7542 PK Enschede
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
AD 151 Lonneker
Naar boven