Grote Kerkstraat 23, Edam

Weeshuis. Hoog gebouw met zadeldak, 1558. Sterk gewijzigd. Gevelsteen met voorstelling van spelende kinderen.

14318
Weeshuis Edam

Inleiding

Complex van voormalig WEESHUIS en PORTIERSWONING en ERFSCHEIDING, gesitueerd op een bijna rechthoekig terrein tussen de Grote Kerkstraat en het Jan van Nieuwenhuyzenplein in het beschermde stadsgezicht van Edam. Het voormalige protestantse weeshuis is aan de Grote Kerkstraat gesitueerd en opgenomen in het register van rijksmonumenten onder monumentnummer: 14318. De voormalige portierswoning is gelegen aan het Jan van Nieuwenhuyzenplein en van het voormalige weeshuis gescheiden door een tuin die bereikbaar is via een poort. Het ijzeren hek is aan de noordwestzijde van het terrein geplaatst langs de Matthijs Trinxgracht.

Omschrijving

Het voormalige weeshuis is gebouwd in 1558, 1661 en aan het einde van de 19de eeuw vernieuwd in de stijl van het Neo-Classicisme waarin de oorspronkelijke gevelsteen werd opgenomen. De portierswoning is gebouwd aan het einde van de 19de eeuw in de stijl van de Neo-Renaissance. Het ijzeren hek werd aan het einde van de 19e eeuw geplaatst.

Waardering

Het weeshuiscomplex is van algemeen belang wegens cultuur- en architectuurhistorisch waarde als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een complex van weeshuis met portierswoning en erfscheiding uit het einde van de 19de eeuw, gelegen in het beschermde stadsgezicht van Edam.

Cultuur, gezondheid en wetenschap Sociale zorg, liefdadigheid oorspronkelijke functie Ja
Grote Kerkstraat 23 1135 BC Edam Ja