Het in XVIIIa naar ontwerp van Menno van Coehoorn buiten de oude grachten aangelegde Retranchement van Doesburg, te verdelen in de Hoge Linie, oostelijk van de stad, bestaande uit zes of zeven lunetten met redouten op de vleugels en de Lage Linie, zuidelijk langs de Oude IJssel , die vijf lunetten omvatte. De Hoge Linie werd bovendien in 1807 van batterijen voorzien. Deze laatste reeks vestingwerken is goed bewaard en gerestaureerd in 1948-'49 onder supervisie van de stichting "Menno van Coehoorn".

Verdedigingswerken en militaire gebouwen Omwalling oorspronkelijke functie Ja
Doesburg Vestingwerken ten oosten van N317 Ja