Oude Rijksweg 15, Staphorst

Gave BOERDERIJ van het Staphorstse type. Traditionele in aanleg oudere, doch wat betreft detaillering 19e eeuwse (XIX B) Staphorster boerderij onder rieten wolfdak. Boerderij van het dwarsdeeltype op langgerekte plattegrond, grotendeels opgetrokken uit baksteen en gedekt door een rieten wolfdak met schoorsteen; vlechtingen langs de geveltop; staafankers. In de voorgevel deur met bovenlicht en levensboom; terzijde keldervenster waarboven 6-ruitsraam, dat vermoedelijk ouder opkamervenster vervangt en drie dito schuiframen waarvan het meest rechtse eveneens vermoedelijk een ouder slaapkamervenster vervangt. In de deels uit baksteen opgetrokken en deels met gepotdekselde houten delen beklede achter- en zijgevels baanderdeuren en staldeuren en -vensters, waaronder halfronde met gietijzeren tracering; een aantal der vensters niet oorspronkelijk. Traditionele, in aanleg oudere, doch wat betreft detaillering 19e eeuwse (XIX B) dwarsdeelboerderij van architectuurhistorisch belang wegens haar Staphorster karakteristieken zoals langgerekte te plattegrond, rieten wolfdak, markante indeling der voorgevel en gedeeltelijk met gepotdekselde houten delen beklede achter-en zijgevels.

Oude Rijksweg 15 7951 DX Staphorst Ja
AQ 452 Staphorst