Bergkerkplein 14, Deventer

De Bergkerk, eertijds St. Nicolaaskerk. Gotische basiliek. Koor en omgang, XVA; schip en zijbeuken, XVB. De beide, twee traveeën diepe kapellen aan noord- en zuidzijde (circa 1500) liggen in het verlengde van wat het transept was der romaanse kerk van omstreeks 1200. Van deze romaanse kruisbasiliek resteren o.a. de beide uiterste oostelijke hoeken van het transept; hierin nissen met XIIIa schilderingen. De wanden ontpleisterd en gesausd, met uitzondering van delen met muurschilderingen, bij de restauratie 1915-1924. Inventaris: preekstoel (XVId). Orgel (1843) door J.H. Hoetgrave. Acht koperen kaarsenkronen (XVII) en vijftien koperen wandluchters. Orgel met Hoofdwerk, Rugwerk en aangehangen Pedaal, in 1843 gemaakt door J.H. Holtgrave.

Bergkerkplein 14 7411 EN Deventer Ja