Heilige Geestkerkhof 25, Delft

Oude Kerk (St. Hyppolytus, Ned. Herv.). Grote, laat-gotische kerk, resultaat van een reeks verbouwingen en uitbreidingen tussen ca. 1300 en XVIa. Zware, scheefgezakte, bakstenen westtoren (ca. 1300) met natuurstenen spits XIV B, omgeven door vier hoektorentjes en met decoratieve wijzerplaten. Koor, ten dele begeleid door de zuiderzijbeuk ca. 1400. Basilicaal schip XV. Onze Lieve Vrouwekoor, noordelijk van het hoogkoor, St. Joriskapel en noordelijk dwarspand ca. 1520. Deze laatste delen door Rombout Keldermans. Restauratie gereed in 1961. Inventaris: Preekstoel (1548) met renaissancesnijwerk. a. Hoofdorgel: orgel met Hoofdwerk, Bovenwerk, Rugwerk en vrij Pedaal, in 1857 gemaakt door C.G.F.Witte. b. orgel in Noorderzijbeuk: eenklaviers orgel in 1873 gebouwd voor de Schoolstraatkerk te Delft en in 1962 overgeplaatst naar de Oude Kerk. Bij de overplaatsing gerestaureerd en qua dispositie gewijzigd. c. koororgel: een eenklaviers kabinetorgel van ca 1770. Graftombe voor Piet Hein (1629, P. de Keyser ?); tombe voor Elisabeth Morgan (1611, Nicolaas Stone ?); tombe voor M.H.Tromp (1658, van Campen, Verhulst en W. de Keyser); monument in obeliskvorm voor Anth. van Leeuwenhoek (1739); epitaaf voor Van der Dussen (ca. 1613, Nicolaas Stone) en vier andere epitafen (XVII). Eiken tochtportaal XVId. Vele gaaf bewaarde grafzerken. Luiklokken o.a. de Bourdon, gegoten in 1570 door H. van Trier. Oude Kerk (St. Hyppolytus, Ned. Herv.). Grote, laat-gotische kerk, resultaat van een reeks verbouwingen en uitbreidingen tussen ca. 1300 en XVIa. Zware, scheefgezakte,bakstenen westtoren (ca. 1300) met natuurstenen spits XIV B,omgeven door vier hoektorentjes en met decoratieve wijzerplaten. Koor, ten dele begeleid door de zuiderzijbeuk ca. 1400. Basilicaal schip XV. Onze Lieve Vrouwekoor, noordelijk van het hoogkoor, St. Joriskapel en noordelijk dwarspand ca. 1520. Deze laatste delen door Rombout Keldermans. Restauratie gereed in 1961. Inventaris: Preekstoel (1548) met renaissancesnijwerk. a. Hoofdorgel: orgel met Hoofdwerk, Bovenwerk, Rugwerk en vrij Pedaal, in 1857 gemaakt door C.G.F.Witte. b. orgel in Noorderzijbeuk: eenklaviers orgel in 1873 gebouwd voor de Schoolstraatkerk te Delft en in 1962 overgeplaatst naar de Oude Kerk. Bij de overplaatsing gerestaureerd en qua dispositie gewijzigd. c. koororgel: een eenklaviers kabinetorgel van ca 1770. Graftombe voor Piet Hein (1629, P. de Keyser ?); tombe voor Elisabeth Morgan (1611, Nicolaas Stone ?); tombe voor M.H.Tromp (1658, van Campen, Verhulst en W. de Keyser); monument in obeliskvorm voor Anth. van Leeuwenhoek (1739); epitaaf voor Van der Dussen (ca. 1613, Nicolaas Stone) en vier andere epitafen (XVII). Eiken tochtportaal XVId. Vele gaaf bewaarde grafzerken. Naar ontwerp van Joep Nicolas in 1956-72 uitgevoerde reeks van 25 gebrandschilderde glas-in-loodramen in de noordelijke transeptarm (1), aan de uiteinden van beide zijbeuken (24 en 25), in het koor (3 t/m 14), zuidelijke lichtbeuk (15 t/m 17) en zuidelijke zijbeuk (18 t/m 23); twee gebrandschilderde glas-in-loodramen van J. Nicolas van Ronkenstein in de noordelijke transeptarm op de hoek met de noordelijke zijbeuk (uit 1974 en 1984). Klokkenstoel met gelui bestaande uit een klok van H. van Trier, 1570, diam. 230 cm en een klok van J.A. de Grave, 1719, diam. 149,5 cm.

Heilige Geestkerkhof 25 2611 HP Delft Ja