Engelrode, Zoelmond

Rechthoekig huis (XIX A) met dwars schilddak, waarin twee dakkapellen met vleugelstukken. Deuromlijsting van pilasters en hoofdgestel; Empireramen.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
11458
Complexnaam
Engelrode
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

Historisch gegroeid agrarisch complex "Engelrode", bestaande uit een WOONHUIS (XIXA), een 19de eeuwse stenen SCHUUR met middenlangsdeel en een kleinere houten SCHUUR uit ca. 1900. De eerste vermelding van Huis Engelrode dateert van 1470. Het complex bevindt zich direct ten westen van de dorpskern Zoelmond, en is gesitueerd op een terp aan de zuidzijde van het Kochpad. Het woonhuis is met de vijf vensterassen brede voorgevel gericht naar het dorp. De nokas van het schilddak staat loodrecht op de straat. Direct ten zuiden van het woonhuis staat de grote stenen schuur. Deze schuur heeft de korte voorgevel aan de zuidzijde en is met de achterzijde naar het woonhuis gekeerd. De nokas van het wolfdak loopt evenwijdig aan die van het woonhuis. Direct ten westen hiervan staat de kleinere houten schuur. De nokas van het zadeldak is evenwijdig aan die van de grotere schuur. Het L-vormige verbindingslid tussen de stenen schuur en het woonhuis, alsmede een grondig gewijzigde open kapschuur en enkele moderne ligboxenstallen vallen buiten de bescherming.

Waardering

Agrarisch complex "Engelrode".

- Van architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een historisch gegroeid agrarisch complex, waarvan drie onderdelen goeddeels gaaf bewaard zijn gebleven qua hoofdvorm, gevelindeling en materiaalgebruik. Karakteristiek is de voorname uitstraling van het vrijstaande woonhuis en de functionele opzet van de afzonderlijke agrarische bijgebouwen. - Van stedenbouwkundige waarde vanwege de hoogwaardige kwaliteit van de samenstellende onderdelen van het complex, in historisch-ruimtelijke relatie met groenvoorzieningen, wegen, wateren en bodemgesteldheid. Het historisch gegroeide ensemble is markant gesitueerd op een verhoging in het landschap ten westen van de dorpskern Zoelmond.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Kochpad 17 4111 LD Zoelmond Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
N 269 Buren
Naar boven