Catharinastraat 91, Breda

Groot adellijk huis, bestaande uit drie vleugels om een binnenhof een vleugel daarvan evenwijdig aan de straat. Achtervleugel, in gebruik bij Inspectie Omzetbelasting enz. en Rijksgebouwendienst, in- en uitwendig geheel verbouwd en van nieuw, plat dak voorzien; beide andere vleugels nog als beneden- en bovenhuis benut en grotendeels intact. Van 1590-1602 bewoond door Charles de Heraugieres, gouverneur der stad. Van 1626-1637 Capucijnenklooster. In 1831 hoofdkwartier van het Mobiele Leger tijdens de Tiendaagse Veldtocht, waaraan gevelsteen uit 1931 boven de poort herinnert. 16e eeuws gebouw met grote inrijpoort in de voorste vleugel; kelders met tongewelven, hoge zadeldaken. In de top van de oostelijke zijgevel nog een overblijfsel van een overhoekse, op een natuurstenen kraagsteen rustende, pinakel, die deel van een trapgevel uitgemaakt moet hebben. Voorgevel thans gepleisterd en van 19e eeuwse vensters met afgeronde bovenhoeken voorzien.

Catharinastraat 91 4811 XG Breda Ja
Kapucijnenhof 1 4811 XG Breda