U bent hier

Schilderwerk aan een monument

Alles over

Instandhoudingssubsidie

Tegemoetkoming in de onderhoudskosten van rijksmonumenten die geen woonhuis zijn.

De instandhoudingssubsidie is bestemd voor sober en doelmatig onderhoud over een periode van 6 jaar, op basis van een instandhoudingsplan.

 • Stap 1 Wat is de instandhoudingssubsidie?

  De overheid heeft er, net als u, belang bij dat uw rijksmonument in goede staat blijft. Met de instandhoudingssubsidie komt de overheid eigenaren van een rijksmonument tegemoet in de onderhoudskosten. Het gaat om sober en doelmatig onderhoud over een periode van 6 jaar, op basis van een instandhoudingsplan.

 • Stap 2 Komt u in aanmerking voor subsidie?

  Als eigenaar van een rijksbeschermde kerk, molen, fabriek of ander rijksmonument dat niet bestemd is als particulier woonhuis, komt u mogelijk in aanmerking voor de instandhoudingssubsidie.

 • Stap 3 Wat u moet weten voor u subsidie aanvraagt

  De instandhoudingssubsidie is bedoeld voor planmatig onderhoud. Daarom wordt de subsidie verstrekt een periode van 6 jaar, op basis van een instandhoudingsplan.

 • Stap 4 Subsidieaanvraag voorbereiden

  Jaarlijks in februari en maart kunt u instandhoudingssubsidie aanvragen. U leest op deze pagina welke documenten u mee moet sturen, zodat u alvast aan de slag kunt met de voorbereidingen voor uw aanvraag.

 • Stap 5 Subsidie aanvragen

  Instandhoudingssubsidie kunt u jaarlijks van 1 februari tot en met 31 maart aanvragen voor een periode van 6 jaar. U kunt uw aanvraag digitaal of op papier indienen, via de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

 • Stap 6 Subsidie aangevraagd, en nu?

  Het jaarlijks beschikbare budget wordt via het tenderprincipe verdeeld. Er wordt gelijktijdig beslist over de toekenningen en afwijzingen. U ontvangt hierover eind augustus bericht van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Nadat de beschikkingen zijn verstuurd vindt u op deze website een overzicht van de toekenningen.

 • Stap 7 Subsidie ontvangen en verantwoorden

  U heeft een positieve subsidiebeschikking ontvangen voor de instandhoudingssubsidie. U ontvangt gedurende zes jaar ieder jaar een voorschot. Aan het eind van deze periode moet u de ontvangen subsidie bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed verantwoorden.

 • Uitvoeringsrichtlijnen bij instandhouding monumenten

  Wilt u uw monument in goede staat houden, dan bieden uitvoeringsrichtlijnen uitkomst. Als u in aanmerking komt voor instandhoudingssubsidie kunnen uitvoeringsrichtlijnen bovendien verplicht zijn.

 • Gewijzigde omstandigheden?

  Is er na ontvangst van de beschikking op instandhoudingssubsidie iets veranderd in de omstandigheden? Is bijvoorbeeld het pand veranderd van eigenaar of is uw aanvraag voor een omgevingsvergunning geweigerd? Meld uw wijzigingen zo snel mogelijk.