U bent hier

Informatie woonhuissubsidie

Van 1 maart tot en met 30 april kunt u als eigenaar van een rijksmonumentaal woonhuis de woonhuissubsidie aanvragen over kosten gemaakt in het voorgaande jaar. Na 30 april vervalt de mogelijkheid om subsidie aan te vragen over kosten gemaakt in 2019. Kosten die gemaakt worden in 2020 neemt u mee in de subsidieaanvraag van volgend jaar.

Het woonhuissubsidiedossier
Op de website van de Rijksdienst leest u over de regeling en hoe u de subsidie aanvraagt.
Voor wie is de woonhuissubsidie bedoeld?
Heeft mijn rijksmonument een woonfunctie?
Voor welke kosten kan ik woonhuissubsidie aanvragen?
Hoeveel subsidie kan ik aanvragen?
Wanneer woonhuissubsidie aanvragen?
Bent u vóór 2019 gestart met een project?
Wat heb ik nodig voor een subsidieaanvraag?
Woonhuissubsidie voor groene monumenten
Woonhuissubsidie, instandhoudingssubsidie of lening

Handige hulpmiddelen
U kunt ook gebruik maken van een aantal hulpmiddelen bij het aanvragen van de subsidie.
- Checklist aanvraag subsidie; de checklist laat zien wat u nodig heeft om subsidie aan te kunnen vragen
- Samenvatting leidraad subsidiabele kosten; hier leest u voor welke kosten u subsidie kunt aanvragen en voor welke kosten niet.

Aanvraagportaal
Uw aanvraag dient u digitaal in. Het portaal is beschikbaar van 1 maart tot en met 30 april op http://www.cultureelerfgoed.nl/woonhuissubsidie. Hoe het portaal eruit komt te zien en wat u in moet vullen, laten wij zien aan de hand van een instructiefilmpje. Eind februari kunt u dit filmpje bekijken. Zo kunt u zich weer verder voorbereiden op het aanvragen van de woonhuissubsidie.

Update Woonhuiseigenaren
U kunt zich inschrijven voor de update Woonhuiseigenaren van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Deze nieuwsbrief verschijnt met regelmaat en geeft updates over de subsidies, maar in de toekomst ook over het verduurzamen van een woning.

Geen subsidie maar een financiering?

Wilt u de werkzaamheden voor uw monument liever vooraf financieren? Of de overige kosten naast uw subsidie financieren? Dan biedt het Nationaal Restauratiefonds financieringsmogelijkheden voor restauratie-, verduurzamings- of overige kosten. Voor u als rijksmonumenteigenaar van een woonhuis al vanaf 1% rente. Laat u informeren hierover via telefoonnummer 088- 253 90 20.

Of lees meer 

Stel uw vragen over woonhuissubsidie op de Monumenten Community

In de Monumenten Community zijn eigenaren, professionals en liefhebbers actief met jarenlange ervaring en specialistische kennis. Zij delen ervaringen, verhalen en tips. Praat mee op dit online platform of ontmoet elkaar bij de eigenaar thuis tijdens een bijeenkomst.

Verduurzaming van uw monument?

Wilt u uw woning verduurzamen? De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en het Restauratiefonds informeren u graag hoe uw monument kunt verduurzamen. Met als resultaat dat uw energierekening omlaag gaat en uw monument klaar is voor de toekomst. Meer informatie leest u hier:

Alles over monumenten
Verduurzamen van een historisch gebouwLaagrentend financieren van duurzaamheidsmaatregelen