Verliefd geworden op een rijksmonument?

Met een monument heeft u iets bijzonders in handen. De gids Monumentaal wonen legt eenvoudig uit wat het betekent om eigenaar te zijn van een monument. U vindt antwoord op de meest gestelde vragen over de aanschaf, restauratie, verduurzaming, financiering en het behoud van een monument.

Afbeelding
Financiering

Een monument aankopen

Een monument is iets heel bijzonders. Een waardevol bezit. Is een monument nieuw voor u? Dan kunt u wel wat ondersteuning gebruiken. Het Restauratiefonds biedt scherpe en transparante financiering (vanaf 1% rente) voor onderhoud, restauratie en verduurzaming.

Bekijk de financieringsmogelijkheden


Tips en ervaringen van andere kopers
Is het kopen van een monument nieuw voor u? U heeft vast vragen over wat er bij de aankoop van een monument komt kijken. Monumenteigenaren delen op de Monumenten Community tips en ervaringen over de financiering, restauratie- en het verduurzamen van een monument.

Word lid en praat mee

Afbeelding
Doe wel doe niet lijst

Wat mag er wel en niet?

Bij het onderhouden en restaureren van uw rijksmonument krijgt u te maken met verschillende wetten en regels. De bescherming van rijksmonumenten is geregeld in de Erfgoedwet. Het soort monument bepaalt onder meer welke wetten en regels voor u gelden.

Omgevingsvergunning
Bijna alle monumenteigenaren krijgen te maken met de omgevingsvergunning. U heeft deze vergunning nodig voor grote werkzaamheden zoals een verbouwing, maar ook voor bijvoorbeeld het schilderen van de gevel. Sommige kleine werkzaamheden mag u zonder vergunning uitvoeren, dat noemen we vergunningsvrij bouwen.

U hoeft maar één vergunning aan te vragen voor al uw werkzaamheden. U vraagt de omgevingsvergunning aan via het Omgevingsloket.

Check of een vergunning nodig is
Weet u niet zeker of er voor uw werkzaamheden een vergunning nodig is? Doe dan de vergunningcheck. Met deze check controleert u of er een omgevingsvergunning of watervergunning nodig is.

Afbeelding
Duurzame energie

Uw rijksmonument verduurzamen

Bent u van plan uw rijksmonument te verduurzamen? Er zijn verschillende kleine maatregelen waar u zelf vandaag nog mee aan de slag gaat! Ook hebben we samen met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed een handig stappenplan gemaakt.

Wilt u uw verduurzaming groot aanpakken? Dan is voor de financiering van uw plannen de Duurzame Monumenten-Lening van het Restauratiefonds een goede optie.

Zelf aan de slag

U maakt met verschillende kleine maatregelen en wijzigingen uw monument al een stuk duurzamer. Denk hierbij aan energiezuinig verlichting, de cv goed inregelen en tochtstrips te gebruiken.

Duurzame Monumenten-lening

Vraag voor uw grotere energiebesparende maatregelen een Duurzame Monumenten-Lening aan bij het Restauratiefonds. De hoogte van de lening hangt af van uw werkzaamheden.

Een monument aankopen

Benieuwd naar ervaringen van anderen?

Of u nu een monumenteigenaar of specialist bent. In Monumenten Community helpt iedereen elkaar met het maken van de juiste keuzes.

Stel uw vraag aan onze Monumentencoaches

Neem contact op met onze Monumentencoaches Barbara, Nadja of Henrieke
Monumentencoaches
Naar boven