Willemskade 19D-20CD: Willemskade 20A Rotterdam
Dit project is voordragen voor de ‘Erfgoed Duurzaamheidsprijs 2024'. Is dit uw favoriet? Tot uiterlijk 30 juni 23:59 kunt u stemmen op het meest duurzame monument van 2024.
Klik op het hartje en stem!
Wat is er zo bijzonder en/of uitdagend aan het verduurzamingsproject?
De huidige eigenaren waren direct verkocht, zij hebben hun hart verloren aan de stad Rotterdam en het uitzicht over de Maas. Dit leidde ertoe dat zij niet één maar drie appartementen kochten. In samenwerking met interieurarchitect Dennis Koeslag heeft A3 Architecten een nieuwe omgevingsaanvraag gedaan om de gesplitste panden weer bij elkaar te voegen.
Bijzonder voor de Rotterdamse architectuur zijn de lichthoven die in het oorspronkelijke ontwerp zaten. Het verticaal koppelen van de appartementen biedt kansen om het lichthof te herstellen. Het licht valt de woning binnen via het beloopbare legraam op het dakterras.
Welke verduurzamingsmaatregelen zijn in het monument toegepast?
In deze woningen zijn de monumentale ramen hersteld en voorzien van monumentaal isolerend glas. De gevels niet, omdat dit problemen met de houten vloeren zou opleveren. Het dak is tevens geïsoleerd en voorzien van sedum, dit zorgt voor een extra verkoelend effect in de zomer en is goed voor de biodiversiteit. De woning wordt compleet elektrisch verwarmd.
Foto's Willemskade 19D-20CD
Hoe doet u dat?
Als monumenteigenaar staat u voor een uitdaging: hoe verlaagt u de energierekening en verbetert u het comfort, met respect voor de monumentale waarden? Standaard oplossingen voor energiebesparing zijn niet altijd toe te passen op uw monument. Gelukkig zijn er genoeg manieren om zelf al te beginnen met het besparen van energie.