Tips bij wateroverlast
Water, veel te veel water: menig monumenteneigenaar zit met de handen in het haar. Wat te doen? Waar is betrouwbare informatie te vinden?
Zorg dat je eerst de oorzaak in beeld krijgt, want dat bepaalt je oplossingsrichting
Een rivier die buiten zijn oevers treedt, optrekkend grondwater of aanhoudende regenval. Het kan allemaal de veroorzaker van wateroverlast bij of in uw monument zijn. En dan zijn er ook nog andere factoren die van belang zijn bij de aanpak: op wat voor grond is het pand gebouwd, zijn er gedempte waterbronnen in de buurt, hoe ligt het pand ten opzichte van het NAP et cetera.
Water in huis (gehad)? Volg het stappenplan uit het waterschadewiel
Eerste hulp bij wateroverlast: de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed heeft een handig overzicht gemaakt van de stappen die belangrijk zijn bij het aanpakken van de schade door wateroverlast. Een EHBO kist vol tips. Van het wegpompen van het water tot het drogen van de ruimte en het afvoeren van afval. Dit ‘waterschadewiel’ is gericht op monumentale interieurs, maar op bladzijde 4 staat een goed overzicht van stappen voor het pand zelf. En niet onbelangrijk: waarschuwingen voor wat je zeker NIET moet doen.
Kelder waterdicht maken? Neem contact op met uw gemeente
Heeft u een rijksmonument en wilt u de kelder waterdicht maken of de vloer injecteren: neem dan contact op met de gemeente, want dit soort werkzaamheden is voor rijksmonumenten vergunningplichtig.
Leer van onze voorouders
Wateroverlast mag dan toenemen, nieuw is het niet. De bouwers van panden hielden eeuwen geleden ook al rekening met het water en een teveel ervan. Schijnbaar onooglijke slootjes en greppels of een slimme positie bepaling van de bebouwing op het perceel, groenaanplant, zogenaamde rabatbossen (bosbouw waarbij ophogingen en greppels elkaar afwisselen): allemaal manieren om water te geleiden en problemen te voorkomen. En mocht er dan toch teveel water zijn, dan was hoger wonen een optie, of verhoogde deurposten plaatsen en plavuizen in de kelder.
Deskundig advies?
Informeer bij de regio-adviseur van de Rijksdienst voor het Cultureelerfgoed. Kijk op de site voor contactgegevens (www.cultureelerfgoed.nl) of neem contact op met de monumentenwacht (www.monumentenwacht.nl).
Nog meer tips zijn te vinden via onderstaande links:
Maatregelen na wateroverlast bij cultureel erfgoed
Wateroverlast in of om uw huis (duikinjefundering.nl)
Wateroverlast / overstromingen (ikbenwaterproof.nl)
2017-04-21_Optrekkend_grondvocht.pdf (wta-international.org)
Overstromingspreventieproducten (buildwise.be)
Grondwateroverlast | Gemeente Enschede
- Kijk op de website van uw gemeente om te zien of zij iets hebben opgenomen over wateroverlast.
- Bekijk uw verzekeringspolis of neem contact op met uw verzekeraar.