Stadhuis Den Helder: Willemsoord 66 Den Helder
Dit project is voordragen voor de ‘Erfgoed Duurzaamheidsprijs 2024'. Is dit uw favoriet? Tot uiterlijk 30 juni 23:59 kunt u stemmen op het meest duurzame monument van 2024.
Klik op het hartje en stem!
Wat is er zo bijzonder en/of uitdagend aan het verduurzamingsproject?
Bijzondere herbestemming van twee voormalige marinegebouwen (mastenloods-rijksmonument en zeilmakerij) tot nieuw Stadhuis Den Helder! Uitdagend was de inpassing van het programma (publieke functies in mastenloods) met goed binnenklimaat en verduurzaming: De mogelijkheden voor passieve ingrepen (isoleren, luchtdicht maken) waren gering door aantastingen van het metselwerk. Binnenzijde van de kap kon wel luchtdicht worden gemaakt, maar extra kapisolatie was niet mogelijk door wens om jaren-90 leibedekking en buitenisolatie te behouden. De oplossing voor een beter binnenklimaat is gezocht in nieuwe installatietechniek waarbij maatwerk wandbekleding met holle wanden is benut voor de verdringingsventilatie. Behoud van monumentwaarden was belangrijk wegingskader in de besluitvorming.
Welke verduurzamingsmaatregelen zijn in het monument toegepast?
Binnenisolatie muren rijksmonument was niet mogelijk vanwege zoutschade in gevels. Vochtbelasting opgelost door verbetering detail vensters, injecteren onderste strook metselwerk icm geïsoleerde betonvloer. Vervanging glas: gelaagd monumentenglas, kierdichting en tochtdichting (akoestische bekleding kap). Lage temperatuurverwarming via vloerverwarming. Door geringe aanraakbaarheid van monumentaal casco is vooral de nieuwe installatietechniek ingezet voor verduurzaming: aanleg WKO met dieptebronnering, zonnepanelen op zeilmakerij (energieneutraal) die stroom levert aan mastenloods. Innovatief verdringingsventilatie: regelt ventilatie, verwarming en koeling, CO2 gestuurd met warmterugwinning. Warme lucht wordt onderin ingeblazen en boven weer afgevoerd via holle wanden; techniekzolders geconcentreerd boven twee zijbeuken, waardoor ruimtelijke kwaliteit middenbeuken is behouden. Materiaalsparend: leien en buitenisolatie kappen (jaren 90) behouden.
Foto's Stadhuis Den Helder
Hoe doet u dat?
Als monumenteigenaar staat u voor een uitdaging: hoe verlaagt u de energierekening en verbetert u het comfort, met respect voor de monumentale waarden? Standaard oplossingen voor energiebesparing zijn niet altijd toe te passen op uw monument. Gelukkig zijn er genoeg manieren om zelf al te beginnen met het besparen van energie.