Raadhuisstraat 46 - 50 Amsterdam
Dit project is voordragen voor de ‘Erfgoed Duurzaamheidsprijs 2024'. Is dit uw favoriet? Tot uiterlijk 30 juni 23:59 kunt u stemmen op het meest duurzame monument van 2024.
Klik op het hartje en stem!
Wat is er zo bijzonder en/of uitdagend aan het verduurzamingsproject?
Ons duurzaamheidsproject stond voor een unieke uitdaging: het energetisch verbeteren van een zeer complex binnenstedelijk Rijksmonument zonder afbreuk te doen aan de monumentale karaktereigenschappen en de details en detailleringen. Aangezien een uniforme aanpak voor het hele pand niet haalbaar was, hebben we ervoor gekozen om per ruimte de meest geschikte bouwkundige en installatietechnische oplossing te kiezen. Dit resulteerde in een op maat gemaakte aanpak voor elke ruimte, wat het project buitengewoon uniek maakt.
Deze holistische aanpak heeft niet alleen geleid tot een energiezuinig A+ pand, maar heeft ook oog gehad voor de historische en esthetische aspecten van het gebouw. Zo hebben we een Rijksmonument zorgvuldig verduurzaamd, waardoor het op een moderne en eigentijdse manier kan worden gebruikt door kantoorgebruikers, zonder concessies te doen aan de karakteristieke kenmerken van dit bijzondere gebouw.
Welke verduurzamingsmaatregelen zijn in het monument toegepast?
Voor Raadhuisstraat 50 zijn diverse verduurzamingsmaatregelen uitgevoerd die hebben geleid tot een energielabelsprong van G naar een A+, zonder gebruik te maken van zonnepanelen. Deze duurzaamheidssprong zou niet mogelijk zijn geweest zonder de integrale samenwerking tussen de bouwkundig aannemer, architect, installatieadviseur, installateurs en de welwillende opdrachtgever.
Waar mogelijk, met inachtneming van de historische en monumentale waarde, hebben we geïsoleerde voorzetwanden aan de binnenzijde van de buitengevel geplaatst. Hiervoor verhoogd de isolatiewaarde en konden we de ruimtes verwarmen met behulp van een warmtepomp en een laagtemperatuurverwarmingssysteem. In gebieden waar voorzetwanden niet toegepast konden worden, hebben we radiatoren gebruikt op basis van een gasgestookte cv-ketel. Het beheersen van het externe geluidsniveau van deze installaties was een extra uitdaging, vooral met betrekking tot de voorwaarden gesteld in de omgevingsvergunning.
Foto's Raadhuisstraat 46 - 50 Amsterdam
Hoe doet u dat?
Als monumenteigenaar staat u voor een uitdaging: hoe verlaagt u de energierekening en verbetert u het comfort, met respect voor de monumentale waarden? Standaard oplossingen voor energiebesparing zijn niet altijd toe te passen op uw monument. Gelukkig zijn er genoeg manieren om zelf al te beginnen met het besparen van energie.