U bent hier

Alles over

Duurzame en energiebesparende maatregelen

Makkelijk besparen met kleine maatregelen

Eenvoudige en snelle maatregelen

Als monumenteneigenaar staat u voor een uitdaging: hoe verlaagt u de energierekening en/of verbetert u het comfort, met respect voor de monumentale waarde? Standaard oplossingen voor energiebesparing zijn niet altijd toe te passen op uw monument.

Gelukkig kunt u op veel eenvoudige manieren snel energie besparen; door bijvoorbeeld energiezuinige verlichting te gebruiken, de cv goed in te regelen en veelal door tochtstrips te gebruiken. Ook goed onderhoud van het monument helpt u energie besparen. Met de kleine maatregelen op deze pagina komt u een heel eind, zonder ingewikkelde of voor het monument risicovolle ingrepen.

Slim: gebruik bestaande elementen

Maak gebruik van de elementen die er al zijn; de oorspronkelijke bouwers namen destijds al maatregelen die u ook vandaag kunnen helpen energie te besparen:

 • Herstel de binnen- of buitenluiken en sluit ze ’s avonds: uit onderzoek blijkt dat gesloten raamluiken minstens zo goed isoleren als dubbelglas (tot 64% minder energieverlies, zie publicatie Duurzaam Erfgoed).
 • Hetzelfde geldt voor het sluiten van de en-suitedeuren; verklein de te verwarmen ruimte, net zoals men vroeger deed.
 • Geniet van een lokaal gestookte kachel als er schoorstenen zijn; kies voor een energiezuinige variant met optimale verbranding (weinig CO2-uitstoot); controleer wel vooraf de staat van de schoorsteen.
 • Gebruik de oorspronkelijke natuurlijke ventilatievoorzieningen, zoals het open laten van historische ventilatieroosters in gevels of schoorsteenkanalen in de zomer; sluit schoorstenen in de winter juist af met een schoorsteenklep of schoorsteenballon.
 • Laat de leilinden staan, of plant nieuwe als ze zijn verdwenen; in de zomer geven ze een natuurlijke verkoeling en in de donkere wintermaanden, wanneer ze het blad verliezen, laten ze het daglicht toe.

Wat u verder kunt doen

 • Hang dikke gordijnen op bij ramen met enkel glas en sluit ze op tijd; dikke gordijnen kunnen het warmteverlies door het raam met 40% verminderen (zie publicatie Thermal performance traditional windows).
 • Plaats rolgordijnen met een warmtereflecterend folie; dit is net zo effectief als het sluiten van de raamluiken.
 • Schakel de verwarming uit in ruimtes die u niet gebruikt en laat uw apparatuur niet stand-by staan als u er toch geen gebruik van maakt.
 • Installeer een waterbesparende douchekop en thermostatische mengkraan en ga (kort) douchen in plaats van in bad; gewone mengkranen besparen geen water of energie.
 • Plaats drangers op de deuren tussen verwarmde en onverwarmde ruimtes.
 • Gebruik energiezuinige verlichting zoals LED-lampen; sommige geven hetzelfde warm-witte licht en zien er hetzelfde uit als een klassieke gloeilamp.
 • Plaats radiatorfolie achter uw radiatoren; de folie beperkt dat warmte via de muur naar buiten verdwijnt.
 • Ontdooi regelmatig uw diepvries; 2 mm ijs doet het verbruik met 10% stijgen.
 • Laat voor een optimale werking de bestaande cv-installatie ‘waterzijdig inregelen’ door een installateur of adviseur; vooral in grotere gebouwen is de besparing vaak aanzienlijk .
 • Vervang op tijd – vaak al na 10 jaar – de cv-ketel door een meer energiezuinige versie zoals een hr-ketelof stap over op verwarming met hernieuwbare brandstof, zoals een houtgestookte cv-ketel (houtpelletkachel).

Eenvoudige maatregelen toegepast?

Hebt u de eenvoudige bespaartips op deze pagina in de praktijk gebracht? Op onderstaande pagina over duurzaam en energiezuinig wonen vindt u meer informatie, tips en verwijzingen. Ook de brochure/waaier van Stichting ERM (Erkende Restauratiekwaliteit Monumentenzorg) geeft meer achtergrondinformatie en praktische tips.

De inhoud van deze pagina is – in samenwerking met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - verzorgd door het netwerk van overheden voor het verduurzamen van monumenten en andere historische gebouwen (een initiatief van Nyenrode Business Universiteit).