Duurzaamheidsadvies na de Zelfscan
De Zelfscan geeft u inzicht in de mogelijkheden, voor wat betreft maatregelen én kosten. Wat is nu de volgende stap? Aan de slag gaan met verduurzamen doet u met een specifiek Duurzaamheidsadvies Monument van een Duurzame Monumenten (DuMo) adviseur.
Vergoeding duurzaamheidsadvies
Om de drempel voor monumenteigenaren te verlagen vergoedt het Restauratiefonds een deel van het duurzaamheidsadvies van de betrokken DuMo-adviseurs. De hoogte van de vergoeding is afhankelijk van het type advies en bedraagt maximaal 1.000 euro.
Dit is een Duurzaamheidsadvies
Met een duurzaamheidsadvies van een DuMo-adviseur krijgt u een advies op maat voor uw monument. Er komt een DuMo-adviseur bij u langs voor een persoonlijk advies.
Samenwerking met het Restauratiefonds
Samen met meerdere DuMo-adviseurs biedt het Restauratiefonds u naast duurzaamheidsleningen extra ondersteuning bij het kwalitatief verduurzamen van uw monument. Dit is mogelijk doordat het Restauratiefonds een deel van de kosten van een duurzaamheidsadvies vergoedt. Met deze samenwerking wil het Restauratiefonds een bijdrage leveren aan de ambities uit het Klimaatakkoord om ook monumenten te verduurzamen.
Lees meer
Samenwerking met Stichting ERM
Naast de samenwerking met de DuMo-adviseurs is ook Stichting ERM betrokken. Zij beheren onder meer de richtlijnen voor het kwalitatief verduurzamen van monumenten. Zo volgen alle DuMo-adviseurs deze ERM-richtlijnen en toetst ERM de adviezen steekproefsgewijs. Op deze manier zorgen alle betrokken organisaties dat u met een gerust hart uw monument verduurzaamt.
Naar de website van ERM
Dit zijn de DuMo-adviseurs
Duurzz
www.duurzz.nl
info@duurzz.nl
Werkzaam in: Zuid Holland, Zeeland, Brabant, daarbuiten in overleg
Erfgoed Zeeland
www.erfgoedzeeland.nl
monumentenwacht@erfgoedzeeland.nl
Werkzaam in: Zeeland
Het Oversticht
www.hetoversticht.nl
tom.temmink@hetoversticht.nl
Werkzaam in: Overijssel, Drenthe, Flevoland en overig in overleg
Monumentenwacht Noord-Brabant
www.mwnb.nl
info@mwnb.nl
Werkzaam in: Noord-Brabant
Polderman
www.bureaupolderman.nl
info@bureaupolderman.nl
Werkzaam in: Zeeland, Zuid-Holland
Veldman Rietbroek Architecten
www.veldmanrietbroek.nl
bureau@veldmanrietbroek.nl
Werkzaam in: Zuid-Holland, Noord-Holland, Utrecht
Walraad architecten
www.walraad.com
info@walraad.com
Werkzaam in: West-Nederland (Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht, Zeeland, Westelijk deel Noord-Brabant)
BBN
www.bbn.nl
h.van.den.berg@bbn.nl
Landelijk actief
De Groene Grachten
www.degroenegrachten.nl
info@degroenegrachten.nl
Landelijk actief
Dijkoraad
www.dijkoraad.nl
erfgoed@dijkoraad.nl
Landelijk actief
Helix
www.helix.nl
info@helix.nl
Landelijk actief
Lakerveld
www.lakerveld-noordeloos.nl
n.verhaar@lakerveld-noordeloos.nl of g.combrink@lakerveld-noordeloos.nl
Landelijk actief
Nibe
www.nibe.org
info@nibe.org
Landelijk actief
OOM Advies
www.oomadvies.nl
info@oomadvies.nl
Landelijk actief
Architectenbureau Vroom
www.vroomarch.nl
info@vroomarch.nl
Landelijk actief
Duurzaamheid financieren
Energiebesparende maatregelen treffen in een monument vraagt om zorgvuldigheid en maatwerk. Het Restauratiefonds werkt op het gebied van duurzaamheid samen met het Rijk, gemeenten, provincies en andere partijen. Hierdoor zijn er verschillende financieringsmogelijkheden. Naast de mogelijkheid om een laagrentende lening aan te vragen voor de restauratie van een monument, kunnen ook energiebesparende maatregelen tegen een gunstige rente gefinancierd worden.
Rijksmonumenten: Duurzame Monumenten-Lening
Eigenaren of VvE’s kunnen bij het Restauratiefonds een Duurzame Monumenten-Lening afsluiten tegen een rente van minimaal 1,0% voor eigenaar-bewoners. De hoogte van de lening is afhankelijk van de investeringen in energiebesparende maatregelen. Wilt u weten welke energiebesparende maatregelen u met de Duurzame Monumenten-Lening kunt financieren, deze vindt u in de Maatregelenlijst op de pagina over de Duurzame Monumenten-Lening.
Voor investeringen van minimaal € 100.000 en maximaal € 1.000.000 aan rijksmonumenten die niet geregistreerd staan als woonhuis, is er de Duurzame Monumentenplus-Lening.
Gemeentelijke monumenten: Regionale financieringen of de Monumenten-hypotheek
Steeds meer provincies en gemeenten bieden een eigen fonds aan waarmee ook uw duurzaamheidsmaatregelen tegen lage rente gefinancierd kunnen worden. Daarnaast is er zowel voor eigenaren van rijksmonumenten als eigenaren van gemeentelijke monumenten de Monumenten-hypotheek van het Restauratiefonds. De rente is marktconform. Deze lening kan zowel alleen of aanvullend op een laagrentende lening worden ingezet. In veel gevallen kan dit ook voor de investeringen in duurzaamheid. Minimaal 20% van de totale financiering moet te maken hebben met restauratie of monumentaal herstel.
Benieuwd naar ervaringen van anderen?
Nadja Keuter
