Wat is mobiel erfgoed?

Mobiel erfgoed is erfgoed dat beweegt. Alle voertuigen die erfgoedwaarde hebben vallen onder deze term. Denk hierbij aan schepen, trams, auto’s, brommers en vliegtuigen. Maar wanneer heeft een voertuig erfgoedwaarde? En hoeveel historische voertuigen zijn er eigenlijk in Nederland?

Mobiel erfgoed in Nederland

In Nederland beschikken we over ongeveer 1 miljoen historische voertuigen. Het grootste deel van het mobiel erfgoed bestaat uit auto’s, bussen, motorfietsen en brommers. Maar ook grotere historische voertuigen zoals schepen, trams en vliegtuigen vallen onder mobiel erfgoed. In Nederland is het grootste deel van het mobiele erfgoed in particulier bezit.

Historische tram
Afbeelding
Doe wel doe niet lijst

Nationaal Register Mobiel Erfgoed

Het mobiele erfgoed in Nederland wordt geregistreerd en geïnventariseerd in het Nationaal Register Mobiel Erfgoed (NRME). Het Nationaal Register Mobiel Erfgoed is ontwikkeld door de stichting Mobiele Collectie Nederland (MCN), met steun van (onder andere) het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Het register is opgesplitst is in de sectoren weg, lucht, water en rail. Via de website van de NRME kunt u mobiel erfgoed aanmelden, mobiel erfgoed opzoeken of gewoon door het register bladeren.

Meer over mobiel erfgoed

Cijfers van de Erfgoedmonitor

De Erfgoedmonitor heeft onderzoek gedaan naar historische voertuigen in Nederland. Benieuwd naar de cijfers? U bekijkt ze online!

Afbeelding
Mobiele monumenten

Dossier mobiel erfgoed

Wilt u meer lezen over mobiel erfgoed? Dan kunt u terecht bij het dossier op de website van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. 

Benieuwd naar ervaringen van anderen?

Of u nu een monumenteigenaar of specialist bent. In Monumenten Community helpt iedereen elkaar met het maken van de juiste keuzes.

Stel uw vraag aan onze Monumentencoaches

Neem contact op met onze Monumentencoaches Barbara, Nadja of Henrieke
Monumentencoaches
Naar boven