Kerkweg 1, Heenvliet

Ned.Herv. of St. Maartenskerk, vrij gelegen op het kerkhof aan de noord- westzijde van het stadje. Schip met noordzijbeuk onder een hoog dak. Koorsluiting 5/10. Toren (1824) in west travee. De kerk is aan de westzijde ingekort. Het gebouw is en oorsprong XIV. West- en zuidgevel vernieuwd 1824. Inwendig: in de noorder zijbeuk trekbalken met korbelen en dubbele peerkraalsleutelstukken. Zuilen met bladkapitelen in de trant der Schelde-gotiek. Kansel (ca. 1600); doophek met bogen en lezenaar (XVII); herenbanken (XVII); tekstbord (1599); kroon (XVII). Klokkenstoel met klok van P. van den Ghein, 1543, diam. 108 cm en een klok van C. en D.J. Ouderogge, 1634, diam. 42 cm. Mechanisch smeedijzeren torenuurwerk gemaakt in 1614 door Jan Thomas van de Brandt. De kerk is gerestaureerd in plm 1930.

Kerkweg 1 3218 AH Heenvliet Ja
B 4769 Heenvliet