De Bijvanck, Beek

De "Bijvanck". In mooi landgoed gelegen voormalig adellijk huis (XVIII) op L-vormige plattegrond. De twee, door schilddaken gedekte, vleugels hebben in de ramen nog ten dele de oorspronkelijke roedenverdeling en geprofileerde, natuurstenen vensterdorpels. Deuromlijsting met gesneden deur, ca. 1800. Op het dak van de hoofdvleugel een houten torentje. In de achtergevel en in de hekpijlers van de twee toegangshekken bevinden zich merkwaardige medaillons met koppen (XVIII). In de achtergevel bovendien een alliantiewapen. Inwendig een trap met gesneden Lod. XVI-balusters. Op het erf een schilderachtige schuur (XVIII ?), opgetrokken uit een hout en metselwerk. Het huis is thans als woning voor drie gezinnen in gebruik.

Kastelen, landhuizen en parken Kasteel, buitenplaats oorspronkelijke functie Ja
Byvank 8 7037 DA Beek Ja