U bent hier

Meerten Verhoffstraat 5, Breda

Locatie
Adres: 
Meerten Verhoffstraat 5
4811 AR Breda
Monumentnr: 

518943

Beschrijving

Inleiding

WOONHUIS in Chaletstijl. Het huis is gebouwd voor de Duitse venduhouder C.J. Johlmann in 1880. Drie uitbreidingen vonden plaats respectievelijk: de tweede bouwlaag (1883), bijkeuken (ca. 1910) en tuinkamer (ca. 1925).

Oorspronkelijk bestond het huis uit slechts één bouwlaag met gedeeltelijk een zolderverdieping onder een zadeldak met de nok loodrecht op de straat en gedeeltelijk onder een plat dak.

Het vrijliggende huis ligt achter op een rechthoekig perceel, dat aan de voorkant ingeklemd wordt door belendende bebouwing van de lintbebouwde Meerten Verhoffstraat. De tuinkamer behoort niet tot het monument.

Omschrijving

Tweelaags witgepleisterd woonhuis op rechthoekige plattegrond, gedeeltelijk onder twee kruisende zadeldaken met overstek boven de topgevels. Op de hoeken van het huis een plat dak en een rechthoekige eenlaagse achterbouw met daarin bijkeuken en tuinkamer eveneens onder plat dak. De zadeldaken hebben een verschillende hoogte en een gelijke dakvoet. Het dak loodrecht op de straat heeft de hoogste nok.

De symmetrische pilastervoorgevel heeft op de begane grond vijf en op de etage vier traveeën met muuropeningen voorzien van vensters en deuren. Frontaal over de volle breedte van de gevel een open waranda met een gefigureerde tegelwerkvloer met erboven een balkon rustend op zes houten kolommen. In de middelrisaliet bevinden zich op de begane grond drie traveeën met in het midden de voordeur en op de etage twee traveeën met balkondeuren. Hierboven de topgevel van het hoogste dak met twee vensters. Beide zijgevels waren oorspronkelijk gelijk aan elkaar en symmetrisch van opzet. Op de begane grond twee en op de etage één venster en in de topgevel een rondvenster. Op de begane grond is nu de rechtergevel blind en de linker heeft in de achterkamer een venster. Rond muuropeningen geprofileerde stuclijsten. Voordeur met smeedijzeren rooster en glas-in-lood bovenlicht. In bovenliggende latei nis met Mariabeeldje.

Schuifvensters oorspronkelijk met T-indeling, in de voorgevel voorzien van persiennes. Alle daken hebben een dakoverstek met schijnspanten en houten geschulpte windveren ondersteund door korbeelhouten. De daken zijn belegd met grijze kruispannen.

Goten en dakranden hebben eveneens geschulpte boeiboorden met op de hoeken gedraaide ornamenten. Balkon met geschulpte balustrade.

Interieur met geprofileerde stucplafonds. Wit marmeren gangvloer.

Linker voorkamer met gesneden eikenhouten lambrizering, schoorsteenmantel en spiegellijst.

Waardering

Het woonhuis is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarden: als uitdrukking van de stedelijke ontwikkeling na de ontmanteling van Breda; als bijzondere uitdrukking van de typologische ontwikkeling van de kleine villa binnen de stadsgrenzen. Het complex heeft architectuurhistorische waarden: het is van bijzonder belang voor de geschiedenis van de architectuur wegens de kwaliteiten van het ontwerp. Het complex heeft ensemblewaarde: het is een typerend onderdeel van de stationswijk, die tot stand kwam na de ontmanteling van de stad. Gaafheid/herkenbaarheid: het complex is van belang wegens de architectonische kwaliteit van de onderdelen.

Eigenschappen
Functies
FunctieCategorieFunctietypeIs hoofdfunctie
Woonhuis(K)Woningen en woningbouwcomplexenoorspronkelijke functieJa
Adressen
StraatHuisnummerToevoegingPostcodeSitueringLocatieWoonplaatsIs hoofdadres
Meerten Verhoffstraat54811 ARBredaJa
Bouwstijlen
StijlSubstijlZuiverheidNotitie
Chalet-stijlinvloeden
Perceel
Kadastrale gemeenteSectieObjectAppartementPerceel
BREDAB7363
Bouwperioden
AmbachtBeginEindeNotitie
vervaardiging18801880
verbouwing18831925