Badweg 4, Winterswijk

Omschrijving onderdeel 3: ZANDSTRAND/GAZON.

Het zandstrand/gazon omvat het waterbassin aan de noord-, oost- en westzijde en versmalt zich aan de korte zijden (oost en west) in zuidelijke richting. Vanaf het wateroppervlak lopen zandstrand en gazon langzaam op en omvatten als een kragend talud het waterbassin aan drie zijden. Het zandstrand met gazon ligt sedert circa 1990 op de plaats van het (oorspronkelijke) zandstrand.

Waardering

Het ZANDSTRAND/GAZON langs de noord-, oost- en westzijde van het waterbassin vertegenwoordigt het algemeen belang wegens:

- de ouderdom;

- de eenduidige betrokkenheid op de functies van het complex;

- de praktische en doelmatige vormgeving;

- de cultuurhistorische betekenis, zijnde een door mensenhand vervaardigde proeve uit de crisisjaren, als project van de werkverschaffing, uit de jaren '30 van de twintigste eeuw.

529914
Strandbad

Omschrijving van het complex

Het complex STRANDBAD WINTERSWIJK bestaande uit PAVILJOEN, WATERBASSIN met KIOSK, ZANDSTRAND/GAZON en CASCADE is gesitueerd aan het adres Badweg 4-6 te Winterswijk en bestaat uit een rechthoekig perceel dat in het noorden wordt begrensd door de Badweg en de Slingebeek in het zuiden. De oude spoorbaan van/naar Bocholt c.q. het huidige fietspad vormt de westelijke grens en de oostelijke grens bestaat uit een talud dat met hoogopgaande bomen is beplant (en waarachter het voormalige bleekveld is gesitueerd). Het complex ligt in het beeklandschap van de Slinge, zijnde een als waardevol cultuurlandschap aangemerkt gebied, en bestaat uit de volgende onderdelen: paviljoen (complexonderdeel 1), waterbassin met kiosk voor de badmeester (complexonderdeel 2), zandstrand met gazon (complexonderdeel 3), cascade (complexonderdeel 4).

Gemeentearchitect J.L.G. de Koster voorzag in het ontwerp en burgemeester J.A.R. Bosma opende het strandbad officieel in augustus 1933. Het strandbad kwam als project van werkverschaffing tijdens de crisisjaren tot stand. De totale bouwsom beliep circa 38.000 gulden. In 1954 werd het paviljoen verbouwd en aan beide korte zijden met 7.50 meter uitgebreid ten behoeve van kleedhokjes, een bovenwoning aan de oostzijde en een restaurant met terras aan de westzijde. Op de begane grond kwam ruimte vrij voor uitbreiding van garderobes, personeelsruimtes en werkplaats. In 1956 werden de houten steigers vervangen door betonnen plankieren. Ook de drie verdiepingen tellende houten duiktoren maakte toen plaats voor een betonnen exemplaar. Omstreeks 1990 kwam er een glijbaan bij en werd het zandstrand gedeeltelijk vervangen door een gazon. De cascade is omstreeks 1970 buiten werking gesteld. Medio 2001 sloot strandbad Winterswijk als gevolg van een te gering doorzicht van het algenrijke water.

Het complex strandbad Winterswijk bestaat uit een paviljoen, een waterbassin met kiosk voor de badmeester, een zandstrand met gazon en een cascade.

Het rechthoekige waterbassin c.q. het strandbad ligt centraal op het complex en is met een langzaam oplopend gazon omgeven. Aan de korte zijden van het bassin (west en oost) versmalt het gazon in zuidelijke richting. Het paviljoen staat aan de noordzijde van het gazon, precies in het midden, en strekt zich breed aan deze lange zijde uit: het staat recht tegenover de cascade aan de overzijde van het bassin; paviljoen en cascade vormen elkaars pendant. In het zwembad staat de kiosk voor de badmeester strategisch opgesteld, op een van de betonnen plankieren die het bassin indelen. Ten noorden van het complex strandbad Winterswijk loopt de Badweg.

Waardering van het complex

Het complex STRANDBAD WINTERSWIJK, bestaande uit PAVILJOEN, WATERBASSIN met KIOSK, ZANDSTRAND/GAZON en CASCADE, ontworpen door gemeentearchitect J.L.G. de Koster, opgeleverd in 1933 en ten dele gewijzigd in 1954 e.v. vertegenwoordigt algemeen belang op basis van:

- de ouderdom;

- de zeldzaamheid in de monumentencategorie "zwembaden";

- de erin opgenomen bouwkundige, cultuurhistorische en landschappelijke kenmerken uit de crisistijd, zijnde de jaren '30 van de twintigste eeuw;

- de esthetische, functionele en ruimtelijke kwaliteiten van het ontwerp;

- als tastbare proeve van het recreatieve sportverleden van ons land;