Van Karnebeeklaan 7, Eesveen

Omschrijving

KOETSHUIS annex GARAGE en PAARDENSTAL. Het in 1917 in opdracht van Onnes van Nijenrode koetshuis annex garage en paardenstal maakt deel uit van het al uit de middeleeuwen daterende historische buitenplaats Eese. Het pand is gebouwd in hetzelfde jaar als het houten landhuis en de nabij gelegen rentmeesterswoning, die dezelfde architectonische kenmerken bezitten. De panden dateren uit de periode dat het landgoed een belangrijke functie als landbouwbedrijf kreeg. Het dodekopkleurige, met groene en gele accenten verlevendigde pand van grenenhout is gemaakt van een uit Noorwegen afkomstig bouwpakket. Het in oorspronkelijke staat verkerende pand is opgetrokken uit planken van verschillende diktes die met elkaar zijn verbonden door middel van zwaluwstaart- en andere verbindingen, op een fundament van veldkeien met hoekstenen van graniet. Het heeft een met riet gedekt schilddak met halfronde dakkapellen in het rechter dakdeel en is voorzien van samengestelde, rechtgesloten vensters met omlijsting en roedenverdeling. In de voorste kopgevel bevinden zich schuifdeuren in de kleuren van Eese en met een roedenverdeling in de bovenramen. De linker langsgevel heeft een risaliet met links ervan een klein portaal met een raampje en in deur een liggend drieruits bovenlicht. Links van het iets terugliggende gevelveld een ver uitkragend, op schoren steunend overstek. De achterste kopgevel is voorzien van slechts een venster. Aan de rechter langsgevel bevindt zich een risaliet met rechtgesloten dubbele deur onder een beschoten, in een opgewipt deel van de kap stekende in- en uitzwenkende dakkapel met laaddeuren voor de hooizolder. Een deel van het gevelveld is voorzien van een ver uitkragend, op korbelen steunend overstek met een venster aan weerszijden. Het rechter gevel is voorzien van enkele vensters en staldeuren met roedenverdeling in het bovenlicht. De ruimte-indeling van het gebouw is niet gewijzigd. De vensters en deuren zijn aan de binnenzijde voorzien van een omlijsting en een kroonlijst. De plint die aan de buitenzijde van veldkeien is gemaakt, is in de binnenruimten opgetrokken in baksteen. De voorste ruimte van het gebouw was oorspronkelijk bestemd als garage. Daarachter ligt de werkplaats, De achterste ruimte was oorspronkelijk bestemd als paardenstal. Hier staan nog de originele paardenboxen met zware gietijzeren balusters met bolbekroning. De kap boven de hooizolder is voorzien van een eenvoudige gordingenconstructie. Aan de lange zijden is het pand voorzien van een bestrating van veldkeien.

Waardering

KOETSHUIS annex GARAGE en PAARDENSTAL behorende tot de historische buitenplaats Eese, van algemeen belang:

- vanwege de bijzondere vormgeving, houtconstructie en kleurgebruik;

- vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de overige complexonderdelen van de buitenplaats;

- vanwege de ensemblewaarde;

- vanwege de ornamentele waarde.

529179
Eese

Omschrijving van het complex

De HISTORISCHE BUITENPLAATS EESE bestaande uit HOOFDGEBOUW (Huis Eese) (1), HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG (2), JACHTHUIS annex BOERDERIJ 'St. Hubert' (3), BOERDERIJ (4), Houten LANDHUIS (5), RENTMEESTERSWONING (6) met SCHUUR (9), KOETSHUIS annex GARAGE en PAARDENSTAL (7) en LANDBOUWSCHUUR (8) ligt ten noorden van Steenwijk tegen de provinciegrens, in een bosrijk gebied tussen Willemsoord en Eesveen. Het gebied rond Eese is het oudst bewoonde deel van de streek. Waar de Van Karnebeeklaan een bocht van 90º maakt, ligt het huis Eese, een havezate uit 1619 op een omgracht terrein. Restanten van een oudere omgrachting wijzen op een groot slot dat er in de 14de eeuw moet hebben gestaan. Bovendien zijn in het gebied grafheuvels te vinden als herinnering aan vroegere bewoningsvormen (monumentnummers: 46047, 46048 en 46051). Het landgoed heeft tussen 1850 en 1940 verschillende eigenaren gekend, die door het ontginnen van heide, door het aanleggen van paden en lanen en door het plaatsen van nieuwe gebouwen hun stempel op het bezit hebben gedrukt. Alle binnen de omgrenzing liggende gebouwen worden middels de historische lanenstructuur met elkaar verbonden. In 1881 werd ten noordwesten, in de as van havezate Eese, het jachthuis annex boerderij 'St. Hubert' (Van Karnebeeklaan 3) gebouwd, met paardenstallen en hondenhok. Omstreeks dezelfde tijd werd de boerderij (Van Karnebeeklaan 5a) ten noordoosten van het huis gebouwd, met gebruik van oudere materialen. In 1917 werden in opdracht van de eigenaar Onnes van Nijenrode, die een landbouwbedrijf startte, enkele gebouwen ten noordoosten van de Van Karnebeeklaan gerealiseerd: het houten landhuis (Eese 7), de rentmeesterswoning met schuur (Van Karnebeeklaan 5), de paardenstalling annex garage/koetshuis (Van Karnebeeklaan 7) en de landbouwschuur (Van Karnebeeklaan 7). In 1923 werd de familie van Karnebeek eigenaar van het landgoed. In 1925 werd de grote landbouwschuur gebouwd naar ontwerp van architect B. Haveman. In 1932 liet Jonkheer van Karnebeek de "Franse laan" aanleggen. De gebouwen worden allen omgeven door de parkaanleg in landschapsstijl. In 1917 kreeg de aanleg het huidige karakter toen Onnes Van Nijenrode het nieuwe houten landhuis liet optrekken, waarom een nieuw park in landschapsstijl werd aangelegd. De zeer eenvoudige aanleg rond de oorspronkelijke havezate, voornamelijk bestaande uit een lanenstructuur met open weidegronden, bleef bewaard.

Op de bij de omschrijving behorende kaart is de omgrenzing van het complex alsmede de aanduiding van de complexonderdelen aangegeven.

Waardering van het complex

De historische buitenplaats Eese is in cultuur-, architectuur- en tuinhistorisch opzicht van algemeen belang:

-als fraai voorbeeld van een buitenplaats bestaande uit een 17de eeuwse havezate, die omgeven wordt door een vroeg 20ste-eeuws landbouwbedrijf met de daarbij behorende gebouwen; geheel gelegen binnen de in fasen ontstane landschappelijke parkaanleg met een oudere formele hoofdstructuur als drager;

-vanwege de bijzondere configuratie van de oorspronkelijke aanleg rondom de havezate en de nieuwe parkaanleg in landschapsstijl;

-vanwege de hoge architectonische kwaliteit van de complexonderdelen;

-vanwege de bijzondere configuratie van gebouwen en lanenstructuur;