Kasselderkerkpad 2, Sinderen

Omschrijving onderdeel 2: ERFAANLEG

Erfaanleg als onderdeel van het boerderijcomplex 'Het nieuw Kasselder' als verbindend element tussen de overige onderdelen van het complex: de schuur en de boerderij met aangebouwde schuren. Het complex is gelegen op een lichte verhoging in het landschap in het buitengebied ten noorden van Sinderen. Een onverharde toegangsweg met aan weerszijden bomen vormt de verbinding tussen het boerderijcomplex en het eveneens onverharde Kasselderkerkpad. De toegangsweg komt uit op het grotendeels onverharde achtererf van het complex. Het achtererf heeft een functioneel karakter waaraan de achtergevel van de boerderij en de voorgevel van de droogschuur grenst. Aan de voorzijde van het voorhuis van de boerderij bevindt zich een siertuin met rechts van het voorhuis de moestuin. Achter de moestuin bevond zich een boomgaard die momenteel niet meer aanwezig is.

Waardering

De ERFAANLEG als onderdeel van het boerderijcomplex 'Het Nieuw Kasselder' is van algemeen tuinhistorisch, cultuurhistorisch en stedenbouwkundig belang:

- vanwege de karakteristieke indeling van een boerenerf bestaande uit een functionele inrichting van het grotendeels onverharde achtererf en een specifieke aanleg aan de voorzijde waarbij een onderverdeling is aangebracht tussen het siergedeelte en het nutsgedeelte bestaande uit een moestuin, voormalige boomgaard en een bleekveld;

- vanwege de onverharde toegangsweg met aan weerszijden bomen;

- vanwege de situering van het complex op een lichte verhoging in het landschap.

529143
Het Nieuw Kasselder

Omschrijving complex

Boerderijcomplex bestaande uit: 1. een T-boerderij met aangebouwde schuren, 2. erfaanleg en 3. een vrijstaande schuur.

Inleiding

Bijzonder gaaf bewaard historisch gegroeid BOERDERIJCOMPLEX 'Het Nieuw Kasselder' bestaande uit een T-BOERDERIJ met aangebouwde SCHUREN (1), ERFAANLEG (2) en een vrijstaande SCHUUR (3). Het complex dateert in de huidige vorm grotendeels uit 1907. De boerderij bevat waarschijnlijk een oudere kern en is gebouwd in een traditionele trant met invloeden van de neorenaissancestijl. Het complex is gelegen op een lichte verhoging in het landschap in het buitengebied ten noorden van Sinderen. Een onverharde laan met aan weerszijden bomen vormt de verbinding tussen het boerderijcomplex en het eveneens onverharde Kasselderkerkpad. De laan komt uit op het grotendeels onverharde achtererf van het complex. Aan de rechterzijde van het achtererf grenst de achtergevel van de boerderij met aangebouwde schuren. Aan de linkerzijde bevindt zich de vrijstaande schuur met de nokrichting haaks op het achtererf. Aan de voorzijde van het voorhuis van de boerderij bevindt zich een siertuin met rechts van het voorhuis de moestuin. Rechts voor de boerderij op circa 100 meter afstand grenzend aan het Kasselderkerkpad bevindt zich een geriefbos wat voorzag in de houtvoorziening voor de boerderij.

Waardering

Het bijzonder gaaf bewaard historisch gegroeid BOERDERIJCOMPLEX 'Het Nieuw Kasselder' bestaande uit een T-BOERDERIJ met aangebouwde SCHUREN (1), ERFAANLEG (2) en een vrijstaande SCHUUR (3) is van algemeen architectuurhistorische, cultuurhistorische en stedenbouwkundige waarde:

- als goed, gaaf en compleet voorbeeld van een in een traditionele trant gebouwde vroeg twintigste eeuwse T-boerderij met bijgebouwen en erfaanleg, hoofdzakelijk uit 1907, met in de detaillering van het voorhuis enige invloed van de neorenaissancestijl;

- als een van de best bewaarde voorbeelden van een dergelijke boerderijtype in de gemeente Oude IJsselstreek uit de bovengenoemde periode;

- als fraai gesitueerd complex gelegen op een lichte verhoging in het historisch gegroeide buitengebied ten noorden van het dorp Sinderen;

- als goed voorbeeld van het agrarische leven in de Achterhoek in de vroege twintigste eeuw in het algemeen en in de gemeente Oude IJsselstreek in het bijzonder.

Tuin Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen oorspronkelijke functie
Erfinrichting Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) oorspronkelijke functie Ja