Nieuwstraat 65, Beegden

Omschrijving onderdeel 6: TUINMUUR, baksteen, XVIII.

De muur, die de scheiding vormt tussen de binnenplaats en de tuin bij het huis en vanouds de scheiding tussen Beegden en Heel markeert, begint bij de oostelijke pijler van de toegangspoort en eindigt in een forse bakstenen pijler, ong. 3 m. uit de gevel van het koetshuis. Aan deze pijler hingen vroeger twee pompen; één aan de tuinzijde en één aan de kant van de binnenplaats; beide zijn verdwenen. Tussen pijler en koetshuismuur nieuwe lage ijzeren hekvleugels. De muur is ongeveer 2.50 m. hoog en heeft een bijzondere vegetatie.

Waardering

De TUINMUUR is in cultuurhistorisch opzicht van algemeen belang:

- vanwege de ouderdom;

- als wezenlijk cultuurhistorisch onderdeel van de historische buitenplaats;

- vanwege de hoge mate van ongestoordheid;

- als zeldzaam voorbeeld van een robuuste tuinmuur op een historische buitenplaats.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
528756
Complexnaam
Nederhoven
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Omschrijving complex:

De historische buitenplaats Nederhoven bestaat uit een eenvoudig vierkant hoofdgebouw met bijgebouwen binnen een rechthoekige gracht; daarbuiten de parkaanleg, die zeer bescheiden is en bestaat uit een door een formeel patroon van lanen (17de en 18de eeuw), met doorzichten op de hoofdas aan de voor- en achterzijde van het huis. Aan de noordoostzijde een bosaanleg, die vermoedelijk tot in de 18de eeuw teruggaat. De eerste geschreven bron over het complex betreft een vermelding van 'Neirhof' uit 1480. Het complex ligt ten oosten van het dorp Heel en wordt aan de noordkant begrensd door de Nieuwstraat, c.q. Dorpstraat, aan de oostzijde door de agrarische gronden van derden, aan de zuidkant door het kadastrale perceel Heel en Panheel C/4225 en aan de westkant door het dorp Heel. Het complex bestaat uit HOOFDGEBOUW (1), KOETSHUIS (2), BOERDERIJ (3), PARKAANLEG (4), DAM met TOEGANGSPOORT (5) en TUINMUUR (6).

Binnen het complexgebied bevinden zich drie onderdelen die niet beschermenswaard zijn, te weten: de open wagenschuur naast de oprijlaan, de loods in het weiland ten westen van de oprijlaan en de schuur ten westen van de boerderij.

Op de bij de registeromschrijving behorende kaart is de omgrenzing van het complex alsmede de aanduiding van de onderdelen aangegeven.

Waardering

De historische buitenplaats NEDERHOVEN is van algemeen cultuurhistorisch belang vanwege de ouderdom en de hoge mate van gaafheid van het complex; NEDERHOVEN is een goed voorbeeld van een eenvoudige Limburgse historische buitenplaats met agrarisch karakter.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Tuinmuur Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Nieuwstraat 65 6099 AA Beegden BY Ja
Types
Hoofdcategorie Subcategorie Beschrijving Notitie
Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
C 1590 Heel en Panheel
D 1946 Beegden
Naar boven