Achterland 3, Groot-Ammers

Onderdeel 1

Inleiding

In aanleg 17-eeuwse boerderij van het hallehuistype, waarvan het voorhuis grotendeels uit de tweede helft van de 18e eeuw dateert en het stalgedeelte vernieuwd en vergroot is in eerste kwart van de 19e eeuw en aan het eind van de 19e eeuw (metselwerk gevels). In 1973 werd de rechter zijgevel van het bedrijfsgedeelte nogmaals vernieuwd. De boerderij is het hoofdonderdeel van een agrarisch complex dat verder nog bestaat uit een boenhok en een zandhok.

Omschrijving

In baksteen opgetrokken BOERDERIJ op een vrijwel rechthoekige plattegrond. Het bedrijfsgedeelte springt ten opzichte van het woonhuis aan beide zijden iets uit. Het karakteristieke silhouet van de boerderij wordt mede bepaald door het wolfdak met een kamelenrug als overgang van het lagere woongedeelte naar het veel hogere bedrijfsgedeelte. Het dak is met riet gedekt met uitzondering van het rechter dakvlak van het bedrijfsgedeelte dat aan het einde van de 19e eeuw van kruispannen is voorzien. In het metselwerk van de gevels en de hierin aanwezige vensters en deuren zijn verschillende bouwfasen afleesbaar. Kenmerkend is dat de achtergevel van het bedrijfsgedeelte links is voorzien van een afgeschuinde hoek met dubbele wagendeuren. De achtergevel is aan de bovenzijde van een houten beschieting voorzien. De voorgevel is een door een wolfeind afgeknotte puntgevel waarin zich de voordeur rechts van het midden bevindt. Rechts is de ligging van kelder en opkamer afleesbaar aan het laag in de gevel geplaatste kelderraam met diefijzers waarboven een opkamervenster met schuifraam en luiken. Links in de voorgevel twee vensters (het linker lager in de gevel geplaatst) met schuiframen en luiken en in de geveltop een zoldervenster zonder luiken. In het interieur scheidt een brandmuur (vermoedelijk XVIIA) het voorhuis van het middenhuis. In het woongedeelte bevindt zich rechts een opkamer met kelder. Het voorhuis kent een constructie van twee ankerbalkgebinten waarvan de gebintstijlen in de stenen zijwanden van de middenbeuk zijn opgenomen Deze voorkamer is tegen de brandmuur voorzien van een betegelde schouw en heeft verder onder meer een bijzondere houten bedstede (XIX?). Naast de entreedeur leidt een steile houten trap naar de voorzolder. Het middenhuis is verbouwd in 1943 en onderscheidt zich in het interieur door hiervoor karakteristieke elementen. In dit gedeelte ook sporen van vroegere bouwfasen, waaronder restanten van een betegelde schouw. In het bedrijfsgedeelte dateren de grenen ankerbalkgebinten uit XIXa. De constructie van de stal is voorzien van een vloedzolder.

Waardering

BOERDERIJ van het hallehuistype, van algemeen belang vanwege cultuurhistorische waarde en bouwhistorische waarde vanwege de ouderdom en de goed bewaarde verschillende bouwfases vanaf de 17e eeuw tot in de twintigste eeuw. De boerderij is een goed voorbeeld van een voor de streek karakteristiek traditioneel boerderijtype met in het interieur diverse gave details uit diverse bouwperioden waaraan de boerderij tevens zeldzaamheidswaarde ontleent. De boerderij is verder bijzonder vanwege de hoofdvorm met kamelenrug en heeft situationele en ensemblewaarden vanwege de samenhang met de overige opstallen en de karakteristieke situering in een boerderijlint.

528521
Boerderijcomplex Achterland 3

Omschrijving van het complex

Agrarisch complex bestaande uit een BOERDERIJ van het hallehuistype (1), een BOENHOK MET BOENSTOEP, XIXB (2) en een ZANDHOK, XXA (3). Het hoofdobject is een voor het veenweidegebied van de Alblasserwaard kenmerkende sobere veeteeltboerderij van het hallehuistype, met een goed bewaard gebleven interieur in het voorhuis. Het erf waarop de objecten zijn gesitueerd is gelegen in het buitengebied van de gemeente aan de zuidwestzijde van het Achterland. De boerderij, die in aanleg 17e-eeuws is en verder voornamelijk kenmerken uit de 18e en 19e eeuw vertoont, is op een woonheuvel gelegen en staat schuin op en iets teruggerooid van deze weg. Het erf is omgeven door sloten. Kenmerkend voor de aanleg van het erf zijn onder meer het met grind verharde toegangspad en de eenvoudige erfbeplanting met o.a. leilinden voor de boerderij. Het boenhok en het zandhok zijn geheel rechts op het erf gesitueerd.

Waardering

BOERDERIJCOMPLEX bestaande uit een hallehuisboerderij, een overdekte boenstoep met boenhok en een zandhok van algemeen belang wegens cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een in de loop van de zeventiende, achttiende, negentiende en twintigste eeuw gegroeid agrarisch bedrijf in het Veenweidegebied van de Alblasserwaard. Het complex heeft ensemblewaarden vanwege de ruimtelijke en historisch-functionele samenhang van de complexonderdelen en de bijdrage die de opstallen leveren aan het relatief goed bewaard gebleven karakter van het boerenerf. Het geheel heeft situeringswaarde vanwege de karakteristieke ligging in een boerderijlint.

Achterland 3 2964 LA Groot-Ammers Ja
Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Hallehuisboerderij