Boskantseweg 34, Sint-Oedenrode

Inleiding

MOLENROMP. De als stellingmolen uitgevoerde ronde stenen molen is in 1856 gebouwd als koren- en schorsmolen. De molen is in 1937 na een brand onttakeld, waarbij het wiekenkruis, de kap, de stelling en het gaande werk werden verwijderd. De molenromp kreeg een functie als opslagruimte. De molenromp heeft thans de functie van woning en maakt deel uit van de lintbebouwing. De aanbouw van de molen valt niet onder de werking van de Monumentenwet.

Omschrijving

De molenromp is een ronde conisch gemetselde bakstenen romp met zes bouwlagen, welke is voorzien van een plat dak. In het muurwerk is een gevelsteen aanwezig.

De molenromp is van algemeen belang:

- vanwege bouwtechnisch-historische waarden als herkenbaar en representatief relict van een ronde stenen koren- en schorsmolen uit het midden van de 19e eeuw;

- vanwege cultuurhistorische waarden als onderdeel van de geschiedenis van de graanmaalderijen en de leerindustrie van Nederland (schorsmolen) en de industriële ontwikkeling van Noord-Brabant en de plaatselijke geschiedenis.

Korenmolen Boerderijen, molens en bedrijven Industrie- en poldermolen oorspronkelijke functie Ja
Boskantseweg 34 A 5492 BW Sint-Oedenrode Ja