Kwakkelstein, Vlaardingen

Inleiding

KUIPERIJ en LOODS/PAKHUIS respectievelijk midden negentiende- en begin twintigste-eeuw gebouwd in een sobere utilitaire bouwstijl in opdracht van de firma W. Kwakkelstein, haringhandelaar te Vlaardingen. Het pand maakt deel uit van het complex Kwakkelstein en bevindt zich op het achterterrein van de complexonderdelen aan de Westhavenkade.

Omschrijving

Op het bedrijfsterrein van de firma Kwakkelstein, in elkaars verlengde haaks op de gesloten bebouwingslijn van de Westhavenkade gesitueerde kuiperij en een loods/bedrijfspand met de zuidelijke langsgevel naar de binnenplaats en puntgevels aan de korte west- en oostzijden. De panden hebben rechthoekige plattegronden en tellen elk twee bouwlagen en een hoge kapverdieping onder een met pannen gedekt zadeldak. De hoge (schuif)vensters zijn licht getoogd uitgevoerd en hebben een zesruits roedenverdeling. De kozijnen van (laad)deuren en ramen zijn van hout. Tussen de verdiepingen en langs de daklijn bevinden smeedijzeren muurankers. De lange voor- en achtergevel is voorzien van een bakgoot. Het meest oostelijke bouwvolume, dat oorspronkelijk als kuiperij dienst deed, is opgetrokken in gele IJsselsteen en is vijf vensterassen lang. De verdieping is vrijwel geheel blind uitgevoerd op een groot hijsluik met smeedijzeren hang-en-sluitwerk en een klein venster na. Het westelijk in het verlengde gesitueerde bedrijfspand is in rode baksteen opgetrokken en iets hoger en langer. De begane grond heeft zes vensters, de verdieping twee bredere vensters met een identieke geleding maar met een geprofileerde vensteromlijsting. De oostelijke zijgevel is blind uitgevoerd, de westelijke zijgevel heeft in de punt een gietijzeren roosvenster.

Waardering

Op het bedrijfsterrein van de firma Kwakkelstein in elkaars verlengde gesitueerde voormalige kuiperij en een bedrijfpand/pakhuis respectievelijk midden negentiende eeuw en begin twintigste eeuw gebouwd, van algemeen belang wegens typologische en cultuurhistorische waarde als herinnering aan de Vlaardingse haringhandel en als voorbeeld van de ontwikkeling van deze bedrijfstak, alsook van belang vanwege ensemble- en situationele waarde als essentieel historisch-functioneel onderdeel van het complex Kwakkelstein.

527104
Kwakkelstein

Complexomschrijving:

Inleiding

Aan de Westhavenkade, en op het achterliggende perceel, gesitueerde panden deel uitmakend van het Complex van de firma Kwakkelstein, haringhandel te Vlaardingen. Het complex bestaat uit 5 onderdelen: aan de Westhavenkade een BEDRIJFSPAND met kantoor, pakhuis en bovenwoning, een WINKEL met bovenwoning en een PAKHUIS met naastgelegen WOONHUIS. Op het achtererf van deze panden een houten HARINGPAKHUIS en een KUIPERIJ en LOODS/PAKHUIS. De grotendeels achttiende-eeuwse (haring)pakhuizen aan de Westhavenkade werden in opdracht van de firma verscheidene malen verbouwd en uitgebreid en in de loop van de negentiende eeuw voorzien van een nieuwe voorgevel met rustica blokwerk en/of imitatievoegen in eclectische trant. De sobere pakhuisbebouwing op het bedrijfsterrein dateert uit het begin van de twintigste eeuw, toen de haringhandel in Vlaardingen floreerde.

Omschrijving

Het complex bestaat uit verschillende grotendeels naast elkaar en op het binnenterrein haaks op de dijk gesitueerde panden, gebouwd op het dijktalud van de Westhavenkade. De panden zijn op een rechthoekige plattegrond opgetrokken in gele IJsselsteen en tellen een kelder, twee bouwlagen en een hoge zolderverdieping aan de kadezijde. De lager gelegen achterzijde is veelal voorzien van een souterrain. De pakhuizen hebben tuit-, punt- en lijstgevels met een overwegend symmetrische opzet met op de verdiepingen in de middelste travee hijsluiken en aan weerszijden hoge vensters. In de nok zijn de gevels voorzien van geprofileerde houten hijsbalken. De kozijnen van de deuren, poorten en de (schuif)vensters zijn van hout en geprofileerd uitgevoerd.

Waardering

Deels achttiende-eeuws en deels negentiende-/ vroeg twintigste-eeuws complex van haringpakhuizen, kantoren, winkel en bovenwoningen gesitueerd aan de Westhavenkade en op het achterliggende bedrijfsterrein als samengesteld geheel van algemeen belang wegens architectuurhistorische waarde en vanuit cultuurhistorisch oogpunt als herinnering aan de Vlaardingse haringhandel, alsmede wegens ensemble- en situationele waarde. Voorts van belang uit stedenbouwkundig oogpunt vanwege beeldbepalende pakhuisgevels aan de oude haven van Vlaardingen.

Pakhuis Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Opslag oorspronkelijke functie Ja
Westhavenkade 65 3131 AG Vlaardingen Ja