Steenplaats 1, Vlaardingen

Inleiding

Op de rand van de Vettenoordsepolder aan de Steenplaats gesitueerd HOFJE bestaande uit een rij van vijf aaneengeschakelde ARBEIDERSWONINGEN met diepe, van houten hekken voorziene, voortuinen gebouwd in 1877 in een sobere Neo-Classicistische trant in opdracht van Johan George van Linden van den Heuvell, fabrikant en raadslid te Vlaardingen. De woningen werden gebouwd ten behoeve van arbeiders werkzaam bij de naburige touwslagerij 'De Oude Lijnbaan'. De naam Steenplaats verwijst naar een op deze plaats in de vijftiende eeuw gesitueerde steenfabriek.

Omschrijving

Op een langgerekte plattegrond in gele IJsselsteen opgetrokken bouwblok van vijf arbeiderswoningen van één bouwlaag en een kapverdieping onder een met zwarte pannen gedekt zadeldak in de langsrichting evenwijdig aan de straat. De woningen, een hofje vormend aan de Steenplaats, zijn spiegelbeeldig ten opzichte van elkaar uitgevoerd waarbij de deuren paarsgewijs zijn gekoppeld met uitzondering van de eerste deur, die enkelvoudig is. Aan weerszijden van de deuren heeft elke woning een groot venster. Het dak is ter hoogte van de scheidingsmuren van de individuele woningen op drie plaatsen voorzien van een hoge gemetselde schoorsteen met de rookkanalen van de afzonderlijke woningen. Langs het dak loopt een brede geprofileerde houten daklijst met een met zink beklede houten bakgoot. In het dak boven de venstertraveeën heeft elke woning een aediculavormige dakkapel met kruisvenster en een laag, met zink bekleed zadeldak en houten wangen. De venster- en deuropeningen zijn voorzien van hoge gemetselde rollagen. Ter hoogte van de verdieping bevinden zich tussen de vensters in de voorgevel drie eenvoudige smeedijzeren muurankers. De kozijnen van de (schuif)vensters en de deuren zijn van hout. Het grote schuifvenster van de voorkamer heeft een zestienruits roedenverdeling en wordt geflankeerd door donkergroene persiennes. De deuren zijn geprofileerd uitgevoerd en voorzien van tweeruits bovenlichten.

Waardering

In het derde kwart van de negentiende eeuw op initiatief van een Vlaardingse particulier gebouwd hofje van vijf arbeiderswoningen in een sobere Neo-Classicistische trant, van algemeen belang uit architectuur- en cultuurhistorisch oogpunt, als bijzondere uitdrukking van een sociaal- economische ontwikkeling en vanwege zijn historisch functionele verbondenheid met de lijnbaan. Tevens van situationeel belang vanwege de markante, enigszins verborgen ligging aan de Steenplaats, die in zijn naamgeving verwijst naar de op deze plaats in de vijftiende eeuw gesitueerde steenfabriek.

Steenplaats 1 3131 PX Vlaardingen Ja
Steenplaats 2 3131 PX Vlaardingen