Lichtbaak van Speyk, Vlaardingen

Inleiding

Monumentale LICHTBAAK bestaande uit een 9.30 meter hoge zuil met een koperen LANTAARN gebouwd in een Classicistische stijl volgens plan van Gemeentewerken architect J.J.Kolpa uit 1943. De zuil werd opgericht ter nagedachtenis aan Arij Willem van Leeuwen (27-5-1805-3-2-1831) kwartiermeester op de kanonneerboot no. 2, waarop J.C.J. Van Speyk luitenant was. De zuil is een in 1950 op de Oosthavenkade gereconstrueerde versie van het in 1831-1832 op de Westhavenkade opgerichtte en in 1859 vernieuwde monument dat in 1931 wegens bouwvalligheid werd gesloopt. Het monument, dat zich op de uiterste zuidzijde van de Oosthavenkade (Oosterhoofd) bevindt, is thans in gebruik als lichtbaken voor de scheepvaart op de Maas, waartoe de zuil gedeeltelijk van een groen-wit gestreepte beschildering is voorzien.

Omschrijving

Het monument bestaat uit een achthoekige bakstenen sokkel met een natuurstenen plint en geprofileerde natuurstenen lijst en basement met daarop een, zich verjongende, betonnen, gecanneleerde zuil. De sokkel heeft aan de noordzijde een koperen plaquette met het opschrift: 'Lichtbaak Van Speyk. van oudsher stond hier een houten lichtbaak op het Westerhoofd. In 1831 vervangen door lichtbaak Van Speyk, opgericht ter herinnering aan Arij Willem van Leeuwen (geb. 27-5-1805, omgek. 3-2-1831) kwartiermeester op de kanonneerboot no.2 onder commando van luitenant J.C.J. Van Speyk, die deze boot met de gehele bemanning te Antwerpen in de lucht deed springen. De lichtbaak Van Speyk werd in 1859 vernieuwd en in 1931 wegens bouwvalligheid afgebroken. Herbouwd in 1950 op het Oosterhoofd.' Op het Dorische kapiteel van de zuil bevindt zich een koperen twaalfzijdige lantaarn, bekroond met een windvaan.

Waardering

Monumentale lichtbaak 'Van Speyk', bestaande uit een zuil met lantaarn, is van algemeen belang wegens cultuurhistorische waarde, alsook van beeldbepalende en stedenbouwkundige waarde vanwege de markante situering op het Oosterhoofd te Vlaardingen.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
527091
Provincie
Gemeente
Plaats

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Lantaarn Voorwerpen op pleinen en dergelijke Straatmeubilair oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Vlaardingen Oosterhoofd/Oosthavenkade ongd. Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
B 9270 Vlaardingen
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1943 1943 vervaardiging
Naar boven