Kamperzandweg 20, Ens

Inleiding

BIJSCHUUR, behorende bij een boerderijcomplex voor een gemengd bedrijf, gebouwd in opdracht van de Directie van de Wieringermeer op kavel P31. De Deel open bijschuur van het type C staat rechts naast de in 1943 gebouwde boerderij. Het is een kapschuur met wagenberging en paardenstal. De in traditioneel-ambachtelijke stijl opgetrokken schuur werd in 1944 gebouwd, naar een uit 1942 daterend ontwerp van de Bouwkundige Afdeling (boerderijenbouw) van de Directie van de Wieringermeer afdeling Noordoostpolderwerken.

Omschrijving

Vanuit een rechthoekige plattegrond opgetrokken bijschuur onder een met verbeterde Hollandse pannen gedekt zadeldak. Het linker deel van de schuur is gesloten en voornamelijk opgetrokken in baksteen. Dit deel van de schuur was oorspronkelijk bestemd voor de stalling van paarden en enkele koeien en diende tevens als bergruimte. De vensters in de linker (west)gevel hebben uitkragende, betonnen zesruits ramen met ventilatiedorpels, die staan tussen lisenen. De symmetrische, noordelijke kopgevel bevat een dubbele deur onder een bovenlicht met roedenverdeling en heeft een gepotdekselde geveltop van heraklietplanken. Het open deel van de schuur aan de westzijde heeft blinde houten wanden en een kap die aan de open zijde rust op palen die op poeren staan. De naar de weg gekeerde kopgevel van liggende houten planken is voorzien van een luik. Het houten deel van de rechter gevel is eveneens blind, maar is samengesteld uit staande planken. In het gemetselde deel van deze schuurzijde staan vier rechtgesloten vensters met achtruits ramen. Het inwendige van de schuur is voor de bescherming van ondergeschikt belang.

Waardering

De bijschuur is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde.

- De schuur is van cultuurhistorische belang als onderdeel van een van de oudste nog bestaande en in gebruik zijnde bouwwerken in de Noordoostpolder. De "Wieringermeerboerderijen" en hun bijgebouwen zijn bovendien van bijzondere belang vanwege hun oorspronkelijke functie als ontginningsboerderij.

- De schuur heeft architectuurhistorische waarde als goede representant van een schaars geworden type, waardoor het tevens zeldzaamheidswaarde heeft.

- De schuur heeft ensemblewaarde vanwege de functionele en visuele samenhang met de boerderij.

- De schuur is bovendien van belang vanwege de herkenbaarheid en de grote mate van gaafheid van het exterieur.

527058

Inleiding

Boerderijcomplex bestaande uit een BOERDERIJ en een BIJSCHUUR voor een gemengd bedrijf, gebouwd in opdracht van de Directie van de Wieringermeer op kavel P31. De ontginningsboerderij is een zogenaamde "Wieringermeerboerderij", een kop-rompboerderij met zij-langsdeel van het type S en is gebouwd in 1943, waardoor het tot de oudste boerderijen in de polder behoort. Het met de schuur verbonden woongedeelte is van een type, dat verwant is aan de aangebouwde woningen van het type H, die horen bij de boerderijen van het type Q. De boerderij is opgetrokken in een aan de Delftse School verwante bouwstijl. De bijschuur van het type C is gebouwd in 1944, evenals de boerderij naar een uit 1942 daterend ontwerp van de Bouwkundige Afdeling (boerderijenbouw) van de Directie van de Wieringermeer afdeling Noordoostpolderwerken.

Omschrijving

Kop-rompboerderij en een gedeeltelijk gesloten bijschuur (kapschuur) onder met verbeterde Hollandse pannen gedekte kappen. Alle bouwdelen hebben een rechthoekige plattegrond. Alle gevelopeningen in de complexonderdelen zijn rechtgesloten.

Waardering

Het boerderijcomplex is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde.

- De boerderij is van cultuurhistorisch belang als een van de oudste nog bestaande en in gebruik zijnde bouwwerken in de Noordoostpolder. De "Wieringermeerboerderijen" zijn bovendien van bijzondere belang vanwege hun oorspronkelijke functie als ontginningsboerderij.

- De boerderij heeft architectuurhistorische waarde als een goede representant van een type met een vrij traditioneel uiterlijk, maar waarin al wel gebruik is gemaakt van een moderne spantconstructie.

- De boerderij is bovendien van belang vanwege de herkenbaarheid en de gaafheid van het exterieur en delen van het interieur.

- De bijschuur heeft architectuurhistorische waarde als goede representant van een schaars geworden type, waardoor het tevens zeldzaamheidswaarde heeft.

- De boerderij en de bijschuur hebben ensemblewaarde vanwege de situering, vanwege de historie van de polder en de ontwikkeling van het landschap waarmee het onverbrekelijk is verbonden, alsmede vanwege de onderlinge functionele en visuele samenhang.

Bijschuur Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) oorspronkelijke functie Ja
Kamperzandweg 20 8307 RJ Ens BY Ja