Steenovensebaan 29, Dorst

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Omschrijving onderdeel 2: bij Steenovensebaan 29, Vlaamse schuur.

Inleiding

Haaks op de langgevelboerderij en enigszins schuin ten opzichte van de straat staat een VLAAMSE SCHUUR met langsdeel. De schuur is opgetrokken in Ambachtelijk-traditionele trant met streekeigen kenmerken en dateert waarschijnlijk uit XIXA.

Omschrijving

De Vlaamse schuur heeft 4 complete eiken ankerbalkgebinten met schoren. De dekbalk is, vanaf de straat gezien, zoals gebruikelijk rechts als ankerbalk, maar links opgelegd en overstekend uitgevoerd. Het samengestelde rieten schilddak is ter plaatse van de deeldeuren aan de straatzijde opgelicht. Aan de tegenoverliggende kant zijn de deeldeuren vervangen door een kalkzandstenen muur met deur en vierdelig liggend betonvenster. Secundair is een dwarsdeel gemaakt. De lange zijgevels van de Vlaamse schuur zijn later in baksteen met o.a. betonvensters vernieuwd. De gevel aan de straatzijde is gerabat. De oude stalindeling is nog geheel aanwezig. Hooizolder op slieten.

Waardering

De Vlaamse schuur, waarschijnlijk uit XIXA, is van algemeen belang. Zij heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een streekeigen schuurtype. Zij heeft architectuurhistorische waarde wegens de in- en uitwendig gaaf bewaard gebleven hoofdstructuur, de harmonische verhoudingen en ambachtelijk toegepaste traditionele bouwmaterialen. De Vlaamse schuur heeft in combinatie met de bijbehorende langgevelboerderij en kleine schuur ensemblewaarde en tevens als onderdeel van de historisch-ruimtelijke context van de buurtschap Steenoven. De Vlaamse schuur is straatbeeldbepalend.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
526829
Complexnaam
Boerderijcomplex
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

Complex, bestaande uit een LANGGEVELBOERDERIJ, een VLAAMSE SCHUUR een KLEINE SCHUUR en een niet beschermde werkplaats, alle opgetrokken in streekeigen traditioneel-ambachtelijke stijl en waarschijnlijk daterend uit XIXA. Het geheel bevindt zich aan een oude doorgaande weg met verspreide lintbebouwing met soortgelijke, deels monumentale boerderijen in de buurtschap Steenoven. Voor de boerderij twee volwassen leilinden. De gebouwen worden met uitzondering van het bedrijfsgedeelte van de boerderij voor hun oorspronkelijke functie gebruikt.

Omschrijving

Het geheel bestaat uit een eenlaagse langgevelboerderij die met de nok evenwijdig aan de straat ligt, verder een Vlaamse schuur die dwars op de boerderij staat en enigszins schuin op de weg gericht is. Evenwijdig achter de boerderij ligt de kleine schuur. Dwars daarop en achter de Vlaamse schuur staat een modern karschop (gerealiseerd in 2001). Geheel links van de genoemde gebouwen staat een kleine bakstenen werkplaats, voorheen bakhuis, die buiten de bescherming valt.

Waardering

Het complex is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een betrekkelijk gaaf en omvangrijk bewaard gebleven samenstel van langgevelboerderij met vrijstaande schuren voor onderscheiden doeleinden. Het heeft architectuurhistorische waarde vanwege de in- en uitwendig gaaf behouden hoofdstructuur en het traditionele materiaalgebruik alsmede vanwege onderdelen van het interieur. Het heeft ensemblewaarde wegens de verbondenheid met de historisch-ruimtelijke ontwikkeling van de streek, inzonderheid van de buurtschap Steenoven en is straatbeeldbepalend.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Schuur(M) Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Steenovensebaan 29 4849 RD Dorst BY Ja
Types
Hoofdcategorie Subcategorie Beschrijving Notitie
Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Vlaamse schuur
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
H 1168 Oosterhout
Naar boven