Venstraat 2, Sint-Michielsgestel

Omschrijving onderdeel 2: Schop annex bakhuis

Inleiding

SCHOP annex BAKHUIS met koestal, daterend uit XVII en nadien gewijzigd. Het schop is opgetrokken in Ambachtelijk-traditionele trant en gelegen terzijde van de bijbehorende kortgevelboerderij op een enigszins verhoogd erf met fruitbomen en eiken. Het maakt deel uit van de bebouwing van de buurtschap Plein.

Omschrijving

Terzijde van de boerderij staat met de nok evenwijdig aan de boerderij een schop op langwerpige rechthoekige plattegrond met koestal en bakhuis onder schilddak, gedekt met rode en gesmoorde Hollandse pannen, maar vroeger met riet. Deels opgetrokken uit oranje-gele IJsselsteen. In de lange, naar de boerderij gekeerde gevel bevinden zich drie twaalfdelige gietijzeren lunetvensters met stervormige tracering (XIXd) en een deur. De ingang bevindt zich in de korte gevel aan de achterzijde. Inwendig is er een afgescheiden ruimte met een bakoven met ijzeren ovenluik. Het grootste deel van het schop wordt ingenomen door een koestal. Van de oorspronkelijk twee eiken dekbalkgebinten met schoren is er een bewaard gebleven. Op de dekbalk twee eiken driehoeksspanten met spruitbalk en geschoorde gordingen. Nokgording. Datering XVII, gewijzigd XIXd.

Waardering

Het schop annex bakhuis, in oorsprong daterend uit XVII en gewijzigd in XIXd, is van algemeen belang. Het object heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische ontwikkeling, als voorbeeld van een schop met bakhuis als onderdeel van een zich in de loop der eeuwen uitbreidend boerderijcomplex in de Meierei. Het heeft architectuurhistorische waarde vanwege de in- en uitwendig gaaf behouden hoofdstructuur en het traditionele materiaalgebruik alsmede vanwege onderdelen van het interieur. In samenhang met de bijbehorende kortgevelboerderij en de traditionele erfbeplanting heeft het schop grote ensemblewaarde. Het object is straatbeeldbepalend en mede door zijn ligging aan de driesprong van wegen karakteristiek voor de open agrarische bebouwing van de buurtschap Plein.

526785

Complex met twee onderdelen: 1) Kortgevelboerderij 2) Schop annex bakhuis

Inleiding

Complex met twee onderdelen, bestaande uit een KORTGEVELBOERDERIJ en een SCHOP annex BAKHUIS met koestal, daterend uit resp. 1596 en XVII en nadien gewijzigd. Het complex is opgetrokken in Ambachtelijk-traditionele trant. Het geheel is gelegen op een enigszins verhoogd erf met fruitbomen en eiken, en maakt deel uit van de buurtschap Plein.

Omschrijving

De kortgevelboerderij met ankerbalkgebinten onder rieten zadeldak met wolfseinde en eindschild ligt met de nok evenwijdig aan de weg. Terzijde van de boerderij bevindt zich met de nok evenwijdig een schop met koestal en bakhuis op langwerpig rechthoekige plattegrond onder pannengedekt schilddak.

Waardering

Het complex, bestaande uit een kortgevelboerderij en een schop annex bakhuis, in oorsprong daterend uit resp. 1596 en XVII, is van algemeen belang. Het complex heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische ontwikkeling, als voorbeeld van een zich in de loop der eeuwen uitbreidend boerderijcomplex in de Meierei. De onderdelen van het complex hebben architectuurhistorische waarde vanwege de in- en uitwendig gaaf behouden hoofdstructuur en het traditionele materiaalgebruik alsmede vanwege onderdelen van het interieur. Het boerderijcomplex heeft door zijn samenspel van onderscheiden bebouwing en traditionele erfbeplanting grote ensemblewaarde. Het complex is straatbeeldbepalend en mede door zijn ligging aan de driesprong van wegen karakteristiek voor de open agrarische bebouwing van de buurtschap Plein.

Bakhuis Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) oorspronkelijke functie Ja
Venstraat 2 5271 TV Sint-Michielsgestel BY Ja