Achterste Brug 14, Valkenswaard

Omschrijving onderdeel 2: vrijstaande schuur.

Inleiding

Vrijstaande SCHUUR, opgetrokken in Ambachtelijk-traditionele bouwtrant en daterend uit XVIIB-XVIII. De schuur behoort bij een kortgevelboerderij en is gesitueerd aan een kruising van zandwegen in de afgelegen buurtschap Achterste Brug. Restauratie circa 1990.

Omschrijving

De schuur met dwarsdeel, boven een gepleisterde en geteerde plint opgetrokken uit handvormbaksteen in kruisverband, ligt onmiddellijk aan de weg, met de nok evenwijdig. Het schilddak is gedekt met rode en gesmoorde Hollandse pannen. In het midden van de lange, aan de weg gelegen zijde een grote dubbele deeldeur waarvoor het dak golvend is opgelicht. Rechts beneden deels in de plint een hardstenen peilsteen met de tekst: "32 Mr P.V. 40 cMr boven AP".

Waardering

De vrijstaande schuur uit XVIIB-XVIII is van algemeen belang. Zij heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een vrijstaande schuur behorend bij een kortgevelboerderij. De schuur heeft architectuurhistorische waarde vanwege de in- en uitwendig gaaf behouden hoofdstructuur en het traditionele materiaalgebruik alsmede vanwege onderdelen van het interieur. De schuur heeft samen met de bijbehorende kortgevelboerderij ensemblewaarde in de landelijke context van de buurtschap Achterste Brug en is straatbeeldbepalend.

526782
Achterste Brug

Inleiding

Markant complex bestaande uit een voormalige KORTGEVELBOERDERIJ en een vrijstaande SCHUUR, opgetrokken in Ambachtelijk-traditionele bouwtrant. De boerderij dateert uit XVIIB en is in XIXB ingrijpend gewijzigd. De schuur dateert uit XVIIB-XVIII. Het complex is gesitueerd aan een kruising van (zand)wegen in de afgelegen buurtschap Achterste Brug. Rondom linden en hagen, het erf tussen boerderij en schuur is geplaveid. Het complex is in gebruik als woonboerderij met berging.

Omschrijving

De boerderij onder afgewolfd zadeldak staat met de nok haaks op de weg. Onmiddellijk aan de weg ligt met de nok evenwijdig een vrijstaande schuur met dwarsdeel onder schilddak. Vanwege zijn ligging aan een kruispunt van wegen heeft het complex een bijzondere uitstraling.

Waardering

Het complex bestaande uit een voormalige kortgevelboerderij en een vrijstaande schuur is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een zich in de loop der eeuwen uitbreidende en verjongende kortgevelboerderij met vrijstaande schuur die de ontwikkeling naar een langgevelboerderij illustreert. Het heeft architectuurhistorische waarde vanwege de in- en uitwendig gaaf behouden hoofdstructuur en het traditionele materiaalgebruik alsmede vanwege onderdelen van het interieur. Het heeft betekenis voor de bouwhistorie vanwege de afleesbaarheid van bouwsporen. Het heeft zeldzaamheidswaarde vanwege de ouderdom en de gemetselde schoorsteen op stervormige plattegrond. Het heeft ensemblewaarde in de landelijke context van de buurtschap Achterste Brug en is straatbeeldbepalend.

Achterste Brug 14 5556 WC Valkenswaard BY Ja
Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) vrijstaande schuur