Kasteel Wijlre, Wijlre

Omschrijving onderdeel 2

HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. De historische tuin- en parkaanleg van Kasteel Wijlre bestaat uit: a. oprijlaan b. terrein tussen beide grachten c. wandelbos d. weilanden. Ad a. de oprijlaan, die slechts sporadisch gebruikt wordt, begint onder een scherpe hoek aan de weg van Wijlre naar Gulpen en eindigt bij het inrijhek aan de Kasteel Wijlreweg; het tracée is al enkele honderden jaren oud (18de eeuw). Aan beide zijden van de grind/puinverharding lopen lage meidoornhagen, waarin een laanbeplanting van Italiaanse populier. Ad b. het terrein tussen de grachten (17de eeuw of ouder) heeft altijd een nutsfunctie als boomgaard gehad, wellicht gecombineerd met een eenvoudige siertuin ter weerszijden van de brug; achter de bijgebouwen (het oostelijk deel) lagen altijd de moestuin en boomgaard; een deel van het huidige padenpatroon is gestoeld op oude tracés, die het gebied in negen gelijkvormige vakken verdelen. Alhoewel de aanleg van een boomgaard thans niet meer aanwezig is, is de erbij behorende ruimtelijke karakteristiek van relatieve openheid van dit tussen de grachten gelegen deel van de historische aanleg bewaard gebleven. Het westelijk terreingedeelte bestaat uit een groot gazon met enkele oude, maar vooral veel jonge solitairen, waaronder in verhouding veel coniferen; in de 19e eeuw is dit deel al op eenvoudige wijze verlandschappelijkt. De nieuwe tuininrichting op de plaats van de oude moestuin en ter weerszijden van de oprit en brug valt buiten de bescherming wegens een te geringe ouderdom, althans in de zin van de Monumentenwet 1988, al wordt aan het relatieve open karakter tuinhistorische waarde toegekend. De aanleg van de dubbele grachtenstructuurm met in het hiërarchisch middelpunt het kasteel en de bijgebouwen en met de loodrecht er op gelegen oprijlaan vormen de ontwerpkunstige nucleus van de de historische buitenplaats Kasteel Wylre. Ad c. het wandelbos, vroeger wellicht een hakhoutbos met overstaanders, is het meest westelijke complexdeel, is bereikbaar via twee bruggetjes over de buitengracht; één der bruggen ligt in de as van het kasteel; in het bos het voormalige zwembad en enige oude solitairen. Omstreeks het jaar 2000 is het wandelbos voorzien van een indeling die overeenkomst vertoont met de vertakking van een boom; wegens te geringe ouderdom, althans in de zin van de Monumentenwet 1988, kan aan dit patroon geen monumentale waarde worden toegekend. Ad d. aangezien ze ter weerszijden van de oprijlaan liggen, vallen ook de weilanden binnen het complex; ze liggen ten zuiden van de Kasteel Wijlreweg en zijn gedeeltelijk omzoomd met lage meidoornhagen; visueel-landschappelijk zijn ze van groot belang terwijl de aanwezige waterlopen evenzeer belang van belang zijn, meer in het bijzonder voor de instandhouding van de grachten. In de weilanden staat een kazemat (baksteen en beton).

De HISTORISCHE PARKAANLEG van Kasteel Wijlre is van algemeen cultuurhistorisch belang vanwege

- de ouderom;

- de vrijwel ongestoorde oude structuur van de parkaanleg;

- de historische gelaagdheid van deze structuur, met lagen uit de 17de eeuw of ouder, 18de- en 19de eeuw;

- vanwege de historische visueel-landschappelijke waarden;

- de aanwezigheid van een kazemat.

526600
Wijlre

HISTORISCHE BUITENPLAATS KASTEEL WIJLRE Kasteel Wijlreweg 1 te Wijlre

Omschrijving complex: Het COMPLEX HISTORISCHE BUITENPLAATS WIJLRE - de naam komt reeds in de Middeleeuwen voor - ligt direct ten westen van het gelijknamige dorp in het Geuldal op de westoever. Het complex bestaat uit een rechthoekig omgracht geheel van kasteel en bijgebouwen, dat ongeveer midden op het buitenplaatsenterrein gesitueerd is. Binnen de smalle buitengracht, eveneens een oost-west gestrekte rechthoek, liggen de tuinen, waaronder een kleine landschappelijke aanleg; buiten deze gracht liggen een klein wandelbos en weilanden, waardoor de oprijlaan loopt. De grachten worden gevoed door de beek Onderzied. Het complex wordt aan de noordkant begrensd door sportterreinen, aan de oostzijde door een industriegebied van Wijlre, ten zuiden en westen door agrarisch gebied van derden. De historische buitenplaats Wijlre omvat de volgende onderdelen: KASTEEL (1), PARKAANLEG (2), BIJGEBOUWEN (3), POORT en HEKKEN (4), BRUG (5), STUW (6) en TRAP (7).

Op de bij de registeromschrijving behorende kaart is de omgrenzing van het complex alsmede de aanduiding van de onderdelen aangegeven. Aan de noordzijde van het begrensde gebied ligt een terrein dat met sportvelden, verenigingsgebouw en visvijver is ingedeeld. Oorspronkelijk maakte dit terrein deel uit van de historische aanleg. Als gevolg van de inrichting met sportvelden, verenigingsgebouw en visvijver is het terrein niet beschermenswaardig krachtens de Monumentenwet 1988.

Waardering: Het COMPLEX historische buitenplaats Wijlre is van algemeen cultuurhistorisch belang vanwege de hoge mate van ongestoordheid van met name de historische structuur van de aanleg en de ligging in het landschap en de architectuur van kasteel plus bijgebouwen.

Binnen het complexgebied bevinden zich enkele onderdelen, die niet beschermenswaard zijn, te weten: de lantaarns op de oprit, het nieuwe houten tuinhuisje ten noordoosten van het huis, de houten schuur (ouderdom en architectonische waarde te gering) in het wandelbos, de tuinschuur annex kas (door nieuwe aan- en verbouw niet meer van voldoende waarde) in de voormalige moestuin, alle nieuwe sculpturen (hiertoe ook te rekenen de nieuwe tuinvazen en putti op de brug), die tot de verzameling van de eigenaar gerekend kunnen worden, het (inmiddels niet meer gebruikte) zwembad en de bruggetjes tussen park en wandelbos over de buitengracht; de bruggen zijn recent van elders gekomen.

Kasteel Wijlreweg 1 6321 PP Wijlre BY Ja