Kasteel Wijlre, Wijlre

Omschrijving onderdeel 1

KASTEEL. Midden 17de-eeuws kasteel op rechthoekige grondslag, van baksteen met mergelbanden; boven een hoog onderhuis twee verdiepingen en een zolder; slechts één kamer diep (twee vensters) onder leien gedekt schilddak met ingezwenkt ruim overstek met noktorentje; aan de achterzijde (west- en parkzijde) tien (smalle) vensters breed. Op de zuidelijke kopgevel zit tussen twee ramen op de verdieping een zonnewijzer, XVIII? In de jaren '10 van de 20ste eeuw zijn aan de lange achterzijde op het niveau van de woonverdieping twee terassen in symmetrie gebouwd aan de noord- en zuideinde van de gevel; via twee monumentale trappen daalt men af naar een lager, ertussen gelegen terras, dat iets boven het waterpeil van de gracht ligt; de twee hoge terassen zijn min of meer vierkant: één zijde grenst aan de kasteelgevel en de andere drie rusten op halfronde bogen in baksteen; ook de borstwering (onregelmatige mergelblokken) van de trappen eindigt via een kwartronde bocht beneden in twee pijlers (mergel). De twee nokschoorstenen van Kasteel Wijlre zijn van mergel en baksteen, hetzelfde geldt voor de nokpionnen met windvaan. Aan de zijde van de achtergevel staan op de trappijlers siervazen (naar het laag gelegen middenterras). Voorts nog karakteristieke elementen als, bijvoorbeeld, dubbele terrasdeuren, (sier)ankers, dakkapellen met ornamenten. Inwendig heeft het Kasteel zijn hoofdindeling behouden; de uitmonstering van het interieur is sober van karakter en bevat o.m. vensters met binnenluiken.

Het KASTEEL Wijlre is van algemeen cultuurhistorisch belang vanwege:

- de ouderdom;

- de bouwhistorische kenmerken en verschijnselen;

- het vrijwel onaangetaste exterieur;

- de vrijwel ongewijzigd gebleven hoofdindeling en structuur;

- de architectuur van de monumentale symmetrische terraspartij aan de westgevel;

- de visuele, functionele en artistieke betrokkenheid van Kasteel Wijlre op de omgevende aanleg;

- de eenvoudige en karakteristieke opbouw van het kasteel.

526598
Wijlre

HISTORISCHE BUITENPLAATS KASTEEL WIJLRE Kasteel Wijlreweg 1 te Wijlre

Omschrijving complex: Het COMPLEX HISTORISCHE BUITENPLAATS WIJLRE - de naam komt reeds in de Middeleeuwen voor - ligt direct ten westen van het gelijknamige dorp in het Geuldal op de westoever. Het complex bestaat uit een rechthoekig omgracht geheel van kasteel en bijgebouwen, dat ongeveer midden op het buitenplaatsenterrein gesitueerd is. Binnen de smalle buitengracht, eveneens een oost-west gestrekte rechthoek, liggen de tuinen, waaronder een kleine landschappelijke aanleg; buiten deze gracht liggen een klein wandelbos en weilanden, waardoor de oprijlaan loopt. De grachten worden gevoed door de beek Onderzied. Het complex wordt aan de noordkant begrensd door sportterreinen, aan de oostzijde door een industriegebied van Wijlre, ten zuiden en westen door agrarisch gebied van derden. De historische buitenplaats Wijlre omvat de volgende onderdelen: KASTEEL (1), PARKAANLEG (2), BIJGEBOUWEN (3), POORT en HEKKEN (4), BRUG (5), STUW (6) en TRAP (7).

Op de bij de registeromschrijving behorende kaart is de omgrenzing van het complex alsmede de aanduiding van de onderdelen aangegeven. Aan de noordzijde van het begrensde gebied ligt een terrein dat met sportvelden, verenigingsgebouw en visvijver is ingedeeld. Oorspronkelijk maakte dit terrein deel uit van de historische aanleg. Als gevolg van de inrichting met sportvelden, verenigingsgebouw en visvijver is het terrein niet beschermenswaardig krachtens de Monumentenwet 1988.

Waardering: Het COMPLEX historische buitenplaats Wijlre is van algemeen cultuurhistorisch belang vanwege de hoge mate van ongestoordheid van met name de historische structuur van de aanleg en de ligging in het landschap en de architectuur van kasteel plus bijgebouwen.

Binnen het complexgebied bevinden zich enkele onderdelen, die niet beschermenswaard zijn, te weten: de lantaarns op de oprit, het nieuwe houten tuinhuisje ten noordoosten van het huis, de houten schuur (ouderdom en architectonische waarde te gering) in het wandelbos, de tuinschuur annex kas (door nieuwe aan- en verbouw niet meer van voldoende waarde) in de voormalige moestuin, alle nieuwe sculpturen (hiertoe ook te rekenen de nieuwe tuinvazen en putti op de brug), die tot de verzameling van de eigenaar gerekend kunnen worden, het (inmiddels niet meer gebruikte) zwembad en de bruggetjes tussen park en wandelbos over de buitengracht; de bruggen zijn recent van elders gekomen.

Kastelen, landhuizen en parken Kasteel, buitenplaats oorspronkelijke functie Ja
Kasteel Wijlreweg 1 6321 PP Wijlre Ja