Hoofdgebouw, Well Limburg

Omschrijving onderdeel 1: HOOFDGEBOUW (Kasteel Well).

Door een ruime gracht omgeven en op een nagenoeg vierkante plattegrond opgetrokken bakstenen kasteel, gevormd door vier vleugels rondom een binnenplaats, dat in verschillende fasen vanaf de 15de eeuw tot stand is gekomen. De 15de-eeuwse ring- of schildmuur met een weergang op een uitkragende spitsboogfries is thans nog herkenbaar in de buitengevels aan de overkraging op spitsboogfriezen, thans onderbroken door (latere) vensteropeningen. Op de zuidhoek staat een zware ronde donjon met schietsleuven die gedeeltelijk tot vensters zijn vergroot; de toren is in de 17de eeuw verhoogd en voorzien van een met leien gedekte spits (de knobbelspits is van na 1945) aan zijn voet door een 19de-eeuwse gietijzeren balustrade omgeven. Hoofdgebouw met jaartalanker 1632. Van de vier nagenoeg symmetrisch ingedeelde vleugels bevindt de oorspronkelijke woonvleugel zich aan de noordwestzijde, in de 15de eeuw bestaande uit een zaal en een kamer met twee arkeltorentjes op de buitenhoeken (waarvan de sporen thans nog zichtbaar zijn) en na 1625 vergroot tot zijn huidige omvang door op de ringmuur nieuwe buitenmuren te bouwen waarbij de achtergevel naar buiten is geplaatst. Rond 1632 of 1637 kregen de overige, smallere vleugels hun huidige hoogte; in een latere periode zijn de noordwest- en zuidwestvleugel aan de binnenplaatszijde uitgebouwd ten behoeve van een gangenstelsel om de vertrekken beter te ontsluiten, hierdoor is het uniforme karakter van de binnenplaats ontstaan. De vier vleugels bestaan uit een souterrain en deels twee, deels drie bouwlagen onder aaneengesloten leien daken en vliespannen voorzien van overstek aan de buitenzijde; kleine dakkapellen. Eén van de dakkapellen met hijsbalk, de hijsinstallatie is op zolder in complete staat behouden gebleven. De gevelindeling wordt bepaald door meerruits vensters onder strekken of door bogen overspannen en kleinere vensterlichten. De frontgevel heeft centraal een vooruitspringende poorttoren (ca.1635) van drie bouwlagen beëindigd door een topgevel met gezwenkte zijkanten, waarin een uurwijzerplaat en een klokje. De poortingang van het hoofdgebouw is korfboogvormig en heeft een dubbele houten rabatdelen deur met zwaar ijzeren beslag.

In het INTERIEUR zijn onder meer van belang het trappenhuis in de achtervleugel met 18de-eeuwse brede eikenhout trap met rijkgesneden départ; gangen van het hoofdgebouw grotendeels belegd met hardsteen (vierkant patroon); enkele 18de- en vroeg-19de-eeuwse marmeren schouwen sommige met stuc versierde bovenboezem; eenvoudige stucornamenten; muurschilderingen (fresco's) uit de 17de eeuw; zolderverdieping van het hoofdgebouw met aan de zijde van de binnenplaats toont o.m. de aanbouw van een rondgang; oorspronkelijk dakschild is grotendeels behouden; kelders met tongewelven. Donjon kelder met koepelgewelf; bovenliggende vertrek met straalgewelf overkluisd.

Waardering

Het HOOFDGEBOUW (Kasteel Well) is van algemeen belang:

- vanwege de ouderdom;

- vanwege het in oorsprong 15de-eeuwse hoofdgebouw (ringmuur), dat in de 17de eeuw zijn huidige aanzien kreeg;

- vanwege de interieuronderdelen;

- vanwege de markante situering binnen de historische tuin- en parkaanleg;

- vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de historische buitenplaats.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
526579
Complexnaam
Well
Provincie
Plaats
Complexomschrijving

Omschrijving van het complex

In structuur en deels in detail gaaf bewaarde historische buitenplaats met HOOFDGEBOUW (1), HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG (2), BOOGBRUG naar hoofdgebouw (3), VOORBURCHT MET DIENSTVLEUGELS EN TORENS (4), TIENDSCHUUR (5), TOEGANGSBRUG met INRIJHEK (6), RUINE (7), BRUG (8), BRUG MET HEK naar de Gaarde (9). Aan de noordzijde van het dorp Well, tussen de Maas en de weg Nijmegen-Venlo ligt de historische buitenplaats Kasteel Well op een dubbel omgracht terrein mogelijk gesticht in de veertiende eeuw. Het complex bestaat uit een hoofd- en voorburcht, een ruïne en een tiendschuur. De heerlijkheid is in de loop van de eeuwen in bezit geweest van vele geslachten, waarvan de vroegste vermelding van eigenaar, Arnold voogd van Straelen, heer van Well, Bergen en Ayen uit 1320 dateert. In 1439 kwam het goed in het bezit van geslacht Van Arendael. Het is bekend dat rond 1400 een ringmuur werd opgetrokken met vier torens en dat na 1492 de burcht met een aarden wal en een tweede ringgracht werd versterkt. Na het doorstaan van verschillende belegeringen, in 1464 door de bisschop van Luik en in 1588 door Spaanse troepen, verloor de burcht aan het begin van de zeventiende eeuw zijn militaire betekenis. Sindsdien doet het huis met bijbehorende gronden dienst als lust- buitenverblijf met voornamelijk een woonfunctie. Onder het beheer van Adriaan van Vlodorp werd in 1621-1625 de hoofdburcht herbouwd/hersteld tot zijn huidige uiterlijk. Vervolgens werd het goed verkocht aan Hendrik graaf van de Bergh en kwam het, door vererving op zijn dochter, in 1626 in handen van graaf Albrecht van Limburg-Stirum. Deze is verder gegaan met de herbouw van het kasteel (1631-1649) en met de tuinaanleg waarvoor de vestingwal werd geslecht. Ten zuiden van het huis kwam een omgrachte, langgerekte gaarde (1631), verder parterres, lanen en beplantingen met eiken. Onder het beheer van familie De Liedel werd van 1772 tot 1852 de aanleg verder verfraaid: de aanplant van lindelanen rondom de ringgracht (1806) en de nieuwe inrichting van de gaarde met een zogenoemde oranjegaarde, een fruittuin en een moestuin, daarnaast werd er ook een rozentuin en bosquet (wandelparkje) buiten de gracht aangelegd. In 1969 kwam Well in het bezit van de Stichting Limburgse Kastelen. Sindsdien is het gebouw als school in gebruik.

Op de bij de registeromschrijving behorende kaart is de omgrenzing van het complex alsmede de aanduiding van de onderdelen aangegeven.

Waardering

De HISTORISCHE BUITENPLAATS KASTEEL WELL is van algemeen cultuur-, architectuur- en tuinhistorisch belang:

- vanwege de ouderdom;

- als voorbeeld van een versterkte burcht, die in de 17de eeuw tot een buiten wordt getransformeerd;

- vanwege het in oorsprong 15de-eeuwse hoofdgebouw (ringmuur) dat in de 17de eeuw zijn huidige aanzien kreeg;

- vanwege de gaaf bewaarde infrastructuur (grachten) en de tuin- en parkaanleg (gaarde, lanen);

- vanwege de visuele samenhang tussen de complexonderdelen.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Kasteel Kastelen, landhuizen en parken Kasteel, buitenplaats oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Kasteellaan 20 5855 AE Well L Ja
Types
Hoofdcategorie Subcategorie Beschrijving Notitie
Kastelen, landhuizen en parken Kasteel, buitenplaats
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
S 567 Bergen Limburg
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1400 1499 vervaardiging
Naar boven