Achterstraat 1, Den Hout

Inleiding

VLAAMSE SCHUUR uit XIXA in ambachtelijk-traditionele stijl met streekeigen kenmerken. De Vlaamse schuur is, vrijwel onveranderd, in gebruik als garage.

Omschrijving

Evenwijdig aan een uit gele IJsselsteen opgetrokken langgevelboerderij uit XIXA staat, haaks op de weg, een Vlaamse schuur met drie eiken ankerbalkgebinten, die aan één zijde opgelegd en aan de andere zijde overstekend zijn. Op de tussenbalk nieuwe driehoeksspanten met spruitbalk. Langsdeel. Ter plaatse van de deeldeuren aan de straatzijde is het rieten schilddak opgelicht. De tegenovergelegen achtergevel is van baksteen. In de gepotdekselde en geteerde wanden bevinden zich ventilatieopeningen met houten schuiven.

Waardering

De Vlaamse schuur naast een voormalige langgevelboerderij uit XIXA is van algemeen belang. Hij heeft cultuurhistorische waarde als onderdeel van de verspreide dorpsbebouwing van Den Hout en als vertegenwoordiger van het regionaal gebruikelijke type van Vlaamse schuur, behorend bij een langgevelboerderij. De schuur heeft architectuurhistorische waarde vanwege het traditionele materiaalgebruik en de harmonische verhoudingen. Vanwege de bijzondere constructiewijze en de toegepaste materialen is de schuur van belang voor de bouwhistorie. De schuur is straatbeeldbepalend en heeft in combinatie met de omringende boerderijen, schuren en houtopstanden ensemblewaarde.

Achterstraat 1 4911 AX Den Hout Ja
Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Vlaamse schuur