Complex kerkhof, Sint-Oedenrode

Inleiding.

De CALVARIEBERG uit 1909 is vervaardigd door de fabriek St. Oda van A. Swinkel te Sint-Oedenrode. De beelden zijn van de hand van de beeldhouwer H. van der Geld en mogelijk ook van andere beeldhouwers. De calvarieberg vormt de afsluiting van de hoofdas van de begraafplaatsaanleg. Zij is opgericht ter gelegenheid van het zilveren priesterjubileum van pastoor A.J. van Erp.

Omschrijving.

De CALVARIEBERG is uit baksteen opgetrokken en met cement afgewerkt en gemodelleerd. Enkele bloemmotieven sieren de berg. De beelden zijn vervaardigd van Franse kalksteen. Centraal op de berg is een kruisiginggroep geplaatst, bestaande uit vier levensgrote figuren, voorstellende de stervende Christus aan het kruis en drie treurende figuren in lange gewaden, voorstellende Maria, Maria Magdalena en Johannes.

Aan de voorzijde kent de berg een ruime uitsparing voor drie pastoorsgraven. In de zuidzijde van de berg is een grafspelonk aangebracht met een verrijzenisgroep, bestaande uit vijf levensgrote figuren. Boven het graf staat het rijzige beeld van de Christustriomfator in geplooid gewaad met kruisstaf en vaandel. Voor de grot staan twee verschrikte Romeinse soldaten in vol ornaat, waarvan een de rechterhand met lans is kwijtgeraakt. In de grafspelonk bevinden zich twee Romeinse soldaten in gehurkte en zittende houding. Links van deze groep is een marmeren plaquette in de wand geplaatst, die herinnert aan het zilveren priesterjubileum van pastoor A.J. van Erp.

In de oostzijde van de berg is een nis uitgespaard, waarin een minder dan levensgrote piëtagroep is geplaatst. Een treurende Maria in geplooid gewaad houdt de naakte Christusfiguur op de schoot en zijn rechterhand in haar rechterhand. Naast de groep is een kruik met doek geplaatst. In de noordzijde van de berg is een nis uitgespaard met daarin een levensgrote Christus op de koude steen, met gebonden handen, een gewaad om de schouders, een staf in de hand en een doornenkroon op het hoofd.

Waardering.

De calvarieberg is van algemeen belang mede vanwege de samenhang met de andere onderdelen van het complex. Hij heeft cultuurhistorische waarde als goed voorbeeld van de katholieke begraafcultuur ten tijde van de katholieke emancipatie. Hij heeft bouwhistorische waarde vanwege de toegepaste materialen. Hij is zeer rijk gedetailleerd en gaaf, en als zodanig zeer zeldzaam.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
525691
Complexnaam
Complex kerkhof
Provincie
Gemeente
Complexomschrijving

Inleiding.

De katholieke BEGRAAFPLAATS, die in 1853 is aangelegd, ligt in het centrum van Sint-Oedenrode, ten oosten van de St. Martinuskerk uit 1914 met een reeds beschermd koorgedeelte in Laat-Gotische stijl. Onder de bescherming valt de aanleg (1) en voorts de entree (2), het baarhuisje (3), de kerkhofkapel met het beeld van St. Oda (4), de calvarieberg (5), het beeld van St. Martinus (6), acht grafmonumenten (7) en de schuur (8).

Omschrijving.

De begraafplaats heeft een symmetrische aanleg met een op het oosten gericht kruisvormig padenpatroon. Zes van de voorgedragen grafmonumenten liggen aan de oostzijde van de dwarsarm en twee ten noorden van de calvarieberg. De schuur ligt buiten de symmetrische aanleg en bevindt zich ten zuiden van de calvarieberg.

Waardering.

De begraafplaats is van algemeen belang. Het complex heeft cultuurhistorische waarde als goed voorbeeld van katholieke begraafcultuur ten tijde van de katholieke emancipatie. Het heeft architectuurhistorische waarde vanwege de kapel, die een goed voorbeeld is van Delftse Schoolstijl en representatief is voor het werk van de architect Granpré Molière. Het complex heeft kunsthistorische waarde vanwege de Neo-Gotische beeldhouwkunst. Het heeft bouwhistorische waarde vanwege de toegepaste materialen, met name bij de calvariegroep en de grafbeelden. Het heeft ensemblewaarde vanwege de samenhang met de St. Martinuskerk en de ligging in het centrum van het dorp, alsmede vanwege de kerkhofaanleg, die samenhang tussen de complexonderdelen geeft. Het complex is gaaf en compleet behouden en is als zodanig zeldzaam.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Calvarieberg Religieuze gebouwen Kerk en kerkonderdeel oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Sint-Oedenrode BY Kerkplein 47, Sint-Oedenrode, Sint-Oedenrode Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
G 5190 Sint Oedenrode
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1909 1909 Betreft Calvarieberg vervaardiging
Naar boven