Inleiding

Het WOONHUIS van het type villa in de stijl van de Neo-Hollandse Renaissance uit 1901, onderdeel van het complex aan de Burgemeester Van der Minnelaan 3 te Geervliet.

In de jaren 1960-1970 zijn in het interieur van deze burgemeesterswoning enkele wijzigingen doorgevoerd. Deze betreffen met name de woonkamer en keuken. Deze ruimtes zijn in het westelijke deel van het woonhuis gesitueerd. In de woonkamer en de keuken zijn de wanden, vloeren en plafonds geheel vernieuwd. In de linker zijgevel werd een relatief breed venster aangebracht, overigens in de stijl van het gebouw.

Omschrijving

De villa heeft een rechthoekige, bijna vierkante plattegrond en één bouwlaag onder een schilddak, met een steekkap achter het verhoogde voorgevel-gedeelte. Het dak is gedekt met gesmoorde kruispannen. De nok van het schilddak ligt evenwijdig aan de straat, met op de nokpunten twee opgemetselde schoorstenen. Aan de achterzijde bevindt zich een kleine dakkapel met plat dak. Verder zijn enkele velux-vensters in het dakvlak aangebracht.

De muren zijn optrokken in gele IJsselformaat baksteen, met uitzondering van de voorgevel, die in rode baksteen is opgemetseld. Het voegwerk bestaat uit gesneden stoot- en lintvoegen.

Alle gevels zijn voorzien van een geverfde gepleisterde plint. De gevels zijn verder geleed en gedecoreerd door waterlijsten, speklagen, aanzetstenen, sluitstenen met diamantkoppen, consoles en gevelornamenten als fronton, voluten en pinakels, allen van geschilderd pleisterwerk of kunststeen. Met uitzondering van de voorgevel zijn de gevels voorzien van rechthoekige vensters met schuiframen onder rode bakstenen strekken en een sobere kroonlijst. Muurankers bevinden zich ter hoogte van de balkenlaag.

De symmetrische voorgevel (zuidzijde) is vijf traveeën breed, waarvan de middelste een inpandige entree (portiek) vormt. Deze entree is gemarkeerd door twee natuurstenen hekpijlers, die door middel van ijzeren siersmeedwerk met de voorgevel verbonden zijn. De overige traveeën zijn voorzien van vensters met schuiframen onder segmentbogen. In de boogvelden zijn mozaïeken aangebracht.

De topgevel doorbreekt circa een derde van de met mozaïek versierde kroonlijst met daarboven een deels vernieuwde houten balustrade. In de topgevel staat een dubbel venster met schuifraam, dat evenals de overige vensters staat onder een segmentboog met mozaïek in de boogtrommel. De topgevel is bekroond met een geometrische voorstelling dragende cartouche, met daarboven in het fronton de jaartalaanduiding MCMI.

De asymmetrische achtergevel is vier-assig, met links twee vensters met T-vormige schuiframen, rechts ervan een venster met schuifraam en verhoogde onderdorpel en een relatief smal venster met schuifraam. De vrijwel symmetrische linker zijgevel is eveneens vier-assig met in de twee buitenste traveeën zeer smalle vensters, in tegenstelling tot de zeer brede vensters in de binnenste twee traveeën. Tussen de derde en vierde travee (links) is op ooghoogte de stichtingssteen aangebracht.

De asymmetrische rechter zijgevel is blind, met uitzondering van twee smalle vensters met schuifraam, waarvan één zich geheel links bevindt en de andere in het midden van de rechter helft van de gevel staat.

Het interieur is ten dele in gave staat. De gang die het pand in tweeën deelt is voorzien van marmeren vloer en lambrizering. Het tochtportaal is voorzien van tochtdeuren met geëtste glazen. De trap heeft een met bladmotieven gedecoreerde houten trappaal en houten trapspijlen.

Waardering

De burgemeesterswoning is als onderdeel van het complex van algemeen belang vanwege cultuurhistorische, architectuurhistorische en ensemblewaarde.

- Het woonhuis is van cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een representatief woonhuis voor een notabele.

- Het woonhuis is van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een pand in de voor de bouwtijd karakteristieke stijl van de Neo-Hollandse Renaissance.

- Het woonhuis heeft ensemblewaarde vanwege de ruimtelijk-functionele en visuele relatie met het koetshuis en de tuin.

- Het woonhuis is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de redelijke mate van gaafheid.

525158
villa met koetshuis

Inleiding

Het complex van WOONHUIS en KOETSHUIS aan de Burgemeester Van der Minnelaan 3 is gebouwd in opdracht van burgemeester Pieck. De eerste steen is op 24 juni 1901 gelegd door Hendrina Pieck Pd. geboren te Hekelingen 13 maart 1894. Het complex heeft in de periode 1960-1970 en in de jaren 1990 enkele veranderingen ondergaan, die met name het interieur betreffen. Woonhuis en koetshuis zijn opgetrokken in de stijl van de Neo-Hollandse Renaissance.

Omschrijving

Het complex bestaat uit een woonhuis van het type villa en een koetshuis dat door middel van een tussenlid met lessenaarsdak met het huis is verbonden. Villa en koetshuis zijn vrij gesitueerd in een tuin met diverse bomen en coniferen. Vóór de villa staan twee beuken. Het terrein is aan de straatzijde door middel van een later geplaatst gietijzeren sierhek begrensd.

Waardering

Het woonhuis met koetshuis is van algemeen belang vanwege cultuurhistorische, architectuurhistorische en ensemblewaarde.

- Het complex is van cultuurhistorische waarde als een goed voorbeeld van een type woonhuis met bijbehorende koetshuis.

- Het complex is van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van voor de bouwtijd karakteristieke bouwstijl.

- Het complex heeft ensemblewaarde vanwege de ruimtelijk-functionele relatie tussen de woning, het koetshuis en de tuin.

- Het complex is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de grote mate van gaafheid.

Burgemeester van der Minnelaan 3 3211 AE Geervliet Ja