'Richmonde', Hattem

Inleiding

Vrijstaande VILLA `Richmonde' is gebouwd in 1903 naar ontwerp van M. MEIJERINK in overgangsarchitectuur. De villa is gerealiseerd voor de dochter van de heer Van Swaay, toenmalige burgemeester van Zwolle. De villa bevindt zich aan de zuidwestzijde van de weg Vuursteenberg buiten de bebouwde kom van Hattem. Aan de noordoostzijde van de villa wordt de tuin aan de straatzijde afgesloten door middel van een beukenhaag.

Omschrijving

Vrijstaande villa met T-vormige plattegrond bestaande uit twee bouwlagen afgesloten door een zadeldak met aangekapt zadeldak gedekt met rode gegolfde Friese pannen. In het rechterzijschild bevindt zich een rechthoekige bakstenen schoorsteenschacht met uitgemetselde banden van gele verblendsteen. In de voor- en achtergevel bevindt zich in de twee hoeken die gevormd worden door de T-vormige plattegrond een éénlaags uitbouw met plat dak. De gevels met uitkragend trasraam van grijze baksteen, zijn opgetrokken in bruinrode baksteen in kruisverband. Voor de speklagen, verticale getande lijsten op alle hoeken, de ontlastingsbogen, het fries en de topgevel is gebruik gemaakt van gele verblendsteen. De speklagen bevinden zich ter hoogte van de onder- en wisseldorpels van de vensters en op de scheiding van de bouwlagen. De ontlastingsbogen zijn segment- of rondbogen met een wit gepleisterde aanzet- en sluitstenen, waartussen rode en gele verblendsteen elkaar afwisselt. Dit wordt omsloten door twee koppenlagen uitkragende, gele verblendsteen. Het fries bovenaan de gevels bestaat uit een meanderlijst. In de topgevels bevindt zich siermetselwerk met onder het royaal overstek met geprofileerde windveren een gele verblendstenen band. De bakgoot en het overstek wordt ondersteund door geprofileerde houten korbeelstellen. In de gevels bevinden zich schuif- of stolpramen met meerruits bovenlicht voorzien van vellingen, lekdorptegels of een hardstenen lekdorpel. De meerruits bovenlichten zijn voorzien van groen kathedraalglas. De vensters op de begane grond worden aan weerszijden geflankeerd door rijk geprofileerde, wit en groen geschilderde, geklampte luiken. De entree bevindt zich in de voorgevel met tegen de rechterzijgevel een brede éénlaags serre afgesloten door een plat dak met bakgoot.

De VOORGEVEL is te verdelen in een teruggelegen linkerdeel met smalle uitbouw van één bouwlaag, en een risalerend rechterdeel. De ingangspartij bevindt zich in de éénlaags uitbouw afgesloten door een plat dak. De uitbouw met blinde linkerzijgevel, doet dienst als tochtportaal. Twee gele verblendstenen treden met hardstenen hoekblokken, leiden naar de zeer rijk geprofileerde paneeldeur met glasindeling met meerruits bovenlicht afgesloten door een blinde boogtrommel en een segmentboog. Het glas van de voordeur is voorzien van twee rijk gedecoreerde, smeedijzeren roosters. Op het platte dak bevindt zich een houten geprofileerde balustrade met in de gevel een glasdeur met meerruits bovenlicht. In het rechterdeel bevindt zich op de begane grond een venster aan weerszijden geflankeerd door luiken. Op de verdieping bevindt zich een T-venster met in de geveltop een stolpraam met rondboogvormig bovenlicht. De LINKERZIJGEVEL bestaat uit een teruggelegen linkerdeel, een risalerende middenpartij en een teruggelegen rechterdeel. Uiterst links tegen het linkerdeel bevindt zich in de éénlaags uitbouw afgesloten door een plat dak, een deur. De middenpartij eindigt in een topgevel met royaal overstek ondersteund door korbeelstellen. Op de begane grond bevindt zich links een T-venster aan weerszijden geflankeerd door geprofileerde luiken. Rechts bevindt zich een aantal onregelmatig verdeelde vensters met diefijzers, inclusief één glas-in-loodraam. Op de verdieping bevindt zich links een T-venster met rechts een glas-in-loodraam geplaatst op verschillende hoogten. In de geveltop bevindt zich een vierruits stolpraam. Het teruggelegen rechter geveldeel met éénlaags portaaluitbouw is blind.

De ACHTERGEVEL bestaat uit een risalerende vensteras met topgevel links, met rechts een teruggelegen gevel met éénlaags uitbouw afgesloten door een plat dak. De linkervensteras is identiek aan de rechtervensteras in de voorgevel met uitzondering van de dubbele glasdeur op de begane grond. In de éénlaags uitbouw bevindt zich een kleine muuropening met in het teruggelegen deel een deuropening op de begane grond met linksboven op de verdieping een vierkant venster.

De begane grond van de RECHTERZIJGEVEL wordt grotendels in beslag genomen door een brede, houten serre op een bakstenen fundament. De serre is opgetrokken uit geprofileerde houten stijlen en regels met tussen de stijlen twee getoogde ramen met vierruits bovenlicht. De serre is vier vensters breed en twee diep, met in de rechterzijgevel een enkele glasdeur voorafgegaan door een hardstenen stoeptrede. Op de verdieping bevindt zich links een enkele glasdeur met bovenlicht met rechts een dubbele glasdeur met bovenlicht. Het INTERIEUR is grotendeels in oorspronkelijk staat behouden gebleven met onder meer ge-etst glas in de tochtportaaldeuren, marmeren vloer in de gang, oorspronkelijke trappartij, stucplafonds, paneeldeuren en glas-in-loodramen.

- Van architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een villa in overgangsarchitectuur met fraaie detaillering van het houtsnijwerk en de baksteen/ verblendsteen met grotendeels bewaard gebleven interieur.

- Van stedenbouwkundige waarde vanwege de vrije ligging van de villa buiten de bebouwde kom van Hattem waarvan het perceel aan de straatzijde afgesloten wordt door een beukenhaag.

- Van cultuurhistorische waarde als villa representatief voor de ontwikkeling van woonhuizen in Nederland.

Vuursteenberg 3 8051 PR Hattem Ja
AE 184 Hattem