'het Hogerhuis', Hattem

Inleiding

Houten PRE-FABWONING van de 'Strømmen Trævarefabrik' in Christiania, het huidige Oslo. Het betreft het type 2, nr.1955. Dit type 1955 is gebaseerd op een Noorse schuur ('stabur'). Het huis, 'Het Hogerhuis' genaamd, is gebouwd in 1915 als zitkamer en bergplaats in opdracht van J.M. Aberson uit Spoolde bij Zwolle. Aberson bewoonde hier een (inmiddels gesloopte) villa, gebouwd in Skandinavische stijl door de Noorse architect G. Smit. Het huis bevindt zich aan de oostzijde van de Veldweg op de hoek met de Prinses Irenelaan in het villapark buiten de bebouwde kom van Hattem.

Omschrijving

Houten huis met rechthoekig plattegrond bestaande uit een smallere onderbouw en een overkragende bovenbouw afgesloten door een zadeldak gedekt met rode tuile du nordpannen.

De nok van het zadeldak wordt bekroond met een houten gesneden vorstkam. In het linkerzijschild bevindt zich een bakstenen schoorsteen die tot ver boven de nok uitreikt ten behoeve van de schouw op de begane grond. Het huis bevindt zich op zes bakstenen poeren met natuurstenen dekstukken. De gevels zijn opgetrokken in horizontale gerabatte delen. De houten planken zijn op de hoeken over elkaar gekeept met doorlopende einden. Deze uiteinden verbreden zich naar boven tot een korbeel ter ondersteuning van de verdieping, respectievelijk het zadeldak. In de gevels bevinden zich meerruits, gekoppelde naar draairamen aan weerszijden geflankeerd door geklampte luiken met centraal uitgesneden hartmotief. Aan de voorzijde bevindt zich op de begane grond een bordes en op de verdieping een balkon met houten balustrade. De ingangspartij bevindt zich centraal op de begane grond in de VOORGEVEL (zuidgevel), bestaande uit een houten, gewijzigde deur. De deur, in oorsprong horizontaal gedeeld, is voorzien van een diagonale beplanking in ruitmotief. Twee bakstenen treden geven toegang tot het houten bordes voor de ingangspartij, met houten balustrade ondersteund door twee bakstenen poeren. Centraal op de verdieping bevindt zich een dubbele glasdeur aan weerszijden geflankeerd door houten geklampte luiken. De gevel wordt afgesloten door een topgevel met overstekend zadeldak en geprofileerde windveren.

De LINKERZIJGEVEL (westgevel) is een blinde gevel met rechts op de begane grond de uitgebouwde trappartij met verticale beplanking. Daaronder bevindt zich een niet oorspronkelijk toilet.

Op de begane grond in de ACHTERGEVEL (noordgevel) bevinden zich twee gekoppelde acht-ruiten ramen met op de verdieping drie gekoppelde acht-ruits ramen. Beide vensters worden aan weerszijden geflankeerd door luiken. De achtergevel wordt afgesloten als de voorgevel.

Centraal op de begane grond in de RECHTERZIJGEVEL (oostgevel) bevinden zich drie gekoppelde acht-ruiten ramen aan weerszijden geflankeerd door luiken. Op de verdieping bevinden zich twee regelmatig verdeelde vensters bestaande uit twee gekoppelde vier-ruiten ramen aan weerszijden geflankeerd door luiken.

In het INTERIEUR is de binnenzijde van de houten gevels zichtbaar met extra geplaatste houten tussenwanden. De raamopeningen worden omsloten door een geprofileerd kozijn.

Waardering

Houten PRE-FABWONING van het gewijzigde type 2, nr.1955 van de 'Strømmen Trævarefabrik' in Oslo, gebouwd in 1915.

- Van architectuurhistorische waarde als goed en oorspronkelijk voorbeeld van een houten pre-fabwoning, type 2, nr.1955 van de 'Strømmen Trævarefabrik' uit Oslo.

- Van stedenbouwkundige waarde vanwege de ligging van het houten huis in het villapark buiten de bebouwde kom van Hattem.

- Van cultuurhistorische waarde als typologisch voorbeeld van een houten pre-fabwoning gebaseerd op het Noorse type, representatief voor de ontwikkeling van houten huizen in Nederland.

Veldweg 89 8051 NP Hattem Ja
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Pre-fabwoning