De Nieuwe Kapelle, Herveld

Omschrijving

Het van ijzeren spijlen voorziene INRIJHEK (C) is afgehangen tussen twee hoog opgemetselde kolommen, opgesteld in het midden van de stenen brug die is geslagen over een smalle sloot. De spijlen van de vleugeldeuren zijn gevat tussen twee regels met windverband en geplaatst tussen hoger oprijzende spijlen die alle van pieken zijn voorzien. Ter weerszijden van de kolommen bevinden zich ijzeren wangen met decoratief patroon waarvan de pieken buiten de begrenzing steken. Op de kolommen zijn (moderne) lantaarns opgesteld.

Waardering

Inrijhek. - Van architectuurhistorische waarde als goed bewaard gebleven inrijhek passend bij de stijl en de allure van het landhuis.

- Van stedenbouwkundig belang vanwege de ligging aan de Tielsestraat en de relatie met de complex-onderdelen.

- Van cultuurhistorisch belang als voorbeeld van een ontwikkeling van een landhuis met inrijhek in het buitengebied, dat door diverse bewoners en funkties een sociaal-historische afspiegeling is van een dorpsgemeenschap.

523904
de Nieuwe Kapelle

Inleiding

Het complex genaamd 'de Nieuwe Kapelle' gebouwd laatste kwart 19de eeuw, bestaat uit drie beschermde onderdelen:

- LANDHUIS (A)

- KOETSHUIS (B)

- INRIJHEK (C)

Omschrijving

Verhoogd gelegen, statig landhuis in een aan de neo-renaissance verwante bouwstijl, daterend uit het laatste kwart van de 19e eeuw en gebouwd door aannemer W. van Boeijen (1826-1874). Het pand is gelegen aan de noordzijde van de Tielsestraat in Herveld en wordt door een parkachtige tuin waarin oude bomen, (met toegangshek op bruggetje over smalle greppel), van deze belangrijke verbindingsweg tussen Andelst en Slijk-Ewijk/Valburg gescheiden. De naamgeving aan het huis bestond reeds in 1887, toen de topografische kaart van Gelderland verkend werd. Het pand heeft verscheidene funkties en bewoners gekend zoals notaris- en gemeentehuis en voorts heeft het dienst gedaan als ambtswoning van burgemeester H.L. s'Jacob tussen 1939 en 1946 en van burgemeester G.A.F. baron van Lynden. Aan de achterzijde van het pand is links een voormalig koetshuis gelegen met de nok haaks op het huis gesitueerd.

Waardering

- Van architectuurhistorisch belang als goed en gaaf bewaard voorbeeld van een landhuis in een van de neo-renaissance afgeleide bouwstijl. Met het vrijliggende koetshuis en het, het perceel afsluitende, hekwerk vormt het te samen een gaaf ensemble.

- Van stedenbouwkundig belang vanwege zijn (verhoogde) ligging aan de Tielsestraat en de relatie met de complex-onderdelen.

- Van cultuurhistorisch belang als voorbeeld van een ontwikkeling van een landhuis in het buitengebied dat door diverse bewoners en funkties een sociaal-historische afspiegeling is van een dorpsgemeenschap

Hek Voorwerpen op pleinen en dergelijke Erfscheiding(D) oorspronkelijke functie Ja
Tielsestraat 136 6674 AD Herveld BY Ja