Tielsestraat 233, Andelst

Omschrijving

SCHUUR (B) uit 1909, gelegen aan de achterzijde van de eerder genoemde vier schuren. De tweebeukige schuur, met houten aanbouwen aan drie zijden, is gedeeltelijk als korenschuur en aardappel bewaarplaats in gebruik. Het op een samengestelde plattegrond uitgelegde, in kalkzandsteen (kruisverband) opgetrokken gebouw wordt gedekt door een zadeldak (belegd met gesmoorde muldenpannen) waarvan het rechter dakschild als lessenaarsdak over de rechterbeuk is verlengd. Het dakoverstek rust op doorgestoken gordingen. De gevels worden door rode verblendstenen banden geleed en in hetzelfde materiaal zijn de ontlastingsbogen boven de ramen uitgevoerd.

De VOORGEVEL bestaat uit een linker en rechter, naar achter wijkende beuk. Links bevindt zich een segmentboogvormig venster met gietijzeren 3x4-ruits raam op een uitgemetselde lekdorpel; rechts een schuifdeur waarboven een rondafgesloten venster met zolderluik. In de geveltop bevindt zich een rondvenster met een door acht roeden verdeeld raam ter plaatse van een verblendstenen sierband die als ontlastingsboog boven langs het venster zich voortzet. De rechterzijde van de gevel is overhoeks geplaatst en bevat begane gronds een identiek raam als links naast de schuifdeur waarmee de symmetrie van de gevel hersteld is.

Tegen de LINKER ZIJGEVEL is een moderne open kapschuur geplaatst. Begane gronds zijn zover zichtbaar twee ramen van het standaardtype uit de voorgevel aanwezig, op de verdieping drie. Ook tegen de ACHTERGEVEL is een tijdelijke aanbouw aangebracht met een lessenaarsdak tot onder de twee ramen van de verdieping die met de lekdorpel een sierband onderbreken. In de geveltop bevindt zich een rondvenster identiek aan dat in de voorgevel maar hier ontbreekt de sierband die boven langs het raam zich voortzet. Ook ontbreken de windveren.

De RECHTER ZIJGEVEL bevat eveneens een moderne houten aanbouw die het zicht ontneemt op de zijgevel waarin twee dichtgezette ramen zijn te onderscheiden. De gevel wordt door een muizetand- en bloklijst afgesloten. De linkerzijde van de rechterbeuk die evenwijdig ligt aan de rooilijn wijkt ten opzichte hiervan terug. Begane gronds zijn dubbele deuren in het muurwerk ingeboet. Ter plaatse van de verdiepingsvloer loopt de sierband uit de linkerbeuk van de schuur over deze zijkant tot de hoek met de rechter zijgevel door. Boven de sierband is onder de schuine zijde van het lessenaarsdak een klein zolderluik.

SCHUUR uit 1909.

- Van architectuurhistorisch belang als voorbeeld van een goed bewaarde schuur in kalkzandsteen uitgevoerd.

- Van stedenbouwkundig belang vanwege zijn relatie met de overige complex-onderdelen.

- Van cultuurhistorisch belang als voorbeeld van bijzonder materiaalgebruik uit begin 1900.

523899
boerderijcomplex

Het boerderij-complex (gebouwd in 1891) bestaat uit de volgende beschermde onderdelen

- HERENBOERDERIJ (A)

- Kalkzandstenen SCHUUR (B)

- Smeedijzeren INRIJHEK (C)

Het grote voorhuis dat stedelijke allure bezit is opgetrokken in een eclectische stijl met duidelijke neo-classicistische kenmerken. Op een nagenoeg vierkant grondplan zijn de van een basement met schijnblokken voorziene gevels opgericht met symmetrisch geplaatste vensterassen. De gepleisterde middenas van de voorgevel wordt door een fronton bekroond, terwijl de gevels horizontaal door een gekorniste kordon- en kroonlijst worden ingedeeld en zijn gevat tussen hoeklisenen met casementen. In een L-vorm sluit het achterhuis met schuren aan waarbij de vier naast elkaar voorkomende zadeldaken met schijnspanten en makelaars voor een indrukwekkend geheel zorgen. Aan de straatzijde zijn de rondboogvormige vensters uitgerust met gepleisterde rondbogen; de rondvensters zijn geheel gepleisterd. De vrij gelegen kalkzandstenen schuur ligt in het verlengde van de laatste van de geschakelde schuren. De gevels worden plastisch geleed door in verblendsteen uitgevoerde banden en vensterbogen. Het pand is met zijn ingang van de weg afgekeerd. Een tegenover de achterzijde van de schuren gelegen moderne kapschuur en de aanbouwen van de schuur vallen evenals de niet-oorspronkelijke erfaanleg en voortuin met grindpad niet onder rijksbescherming. Op het erf wordt nog steeds het boerenbedrijf (akkerbouw) uitgeoefend.

Complexomschrijving

BOERDERIJ, SCHUUR en HEKWERK zijn gelegen aan de zuidzijde van de doorgaande Tielsestraat buiten de bebouwde kom richting Andelst, die als hoofdstraat het dorp Herveld in tweeën deelt. De boerderij vormt een opmerkelijke verschijning door zijn bouwvolume, waaraan zijn belang is af te lezen als herenboerderij en produktiviteit als florerend, toenmalig agrarisch gemengd bedrijf. De toevoeging van een kalkzandstenen schuur met detailleringen, duidt op een noodzakelijke uitbreiding van de bestaande gebouwen. Een fraai vormgegeven hekwerk sluit de toegang naar het voorhuis via een bruggetje over een sloot vanaf de straat, af.

HERENBOERDERIJ met SCHUUR en HEKWERK.

- Van architectuurhistorisch belang als voorbeeld van een goed en gaaf bewaard historisch gegroeid complex van herenboerderij met een voorhuis met stedelijke allure in eclectische stijl met overwegend neo-classicistische invloeden. Van de vier geschakelde schuren zijn met name de voorgevels van een evenwichtig ontwerp en door hun vier zadeldaken imponerend als volume. De kalkzandstenen schuur is vanwege het toegepaste materiaal en de voor een schuur opmerkelijke sierbanden, bijzonder. Een fraai vormgegeven inrijhek sluit aan bij het aanzien van het complex.

- Van stedenbouwkundig belang vanwege zijn ligging aan de Tielsestraat en de ensemblewaarde van de samenstellende onderdelen.

- Van cultuurhistorisch belang vanwege de oorsprong van de boerderij daterend uit 1891. De verschijningsvorm van met name het voorhuis, voor wat betreft bouwmassa en architectonische stijl, getuigt van een oriëntatie op de stedelijke architectuur van die tijd door de welbemiddelde eigenaar.

Tielsestraat 233 6673 AD Andelst BY Ja
H 1690 Valburg