Omschrijving

De grenspaal Loenen/Wolferen (A) is aan de landzijde in het dijktalud geplaatst nabij en ten oosten van het viaduct van de snelweg A 50 Arnhem -'s-Hertogenbosch. De grenspaal is een witgeschilderde, naar boven toe zich verjongende zuil (ca. 60 cm hoog) op een vierkante sokkel. In grondvorm is de zuil een vierkant met afgesneden hoeken. De zuil is boven afgeplat. De vier zijden bezitten een trapeziumvormig, verdiept veld met uitgelegde hoeken waarin alleen aan de twee zijden die haaks op het dijklichaam zijn gericht de sjabloon geschilderde namen 'LOENEN' en 'WOLFEREN' voorkomen.

Grenspaal tussen Loenen en Wolferen.

- Van cultuurhistorische waarde als goed bewaard gebleven grensaanduiding, in ijzer uitgevoerd en als zodanig zeldzaam. Tevens van belang als zichtbare herinnering aan de plaatselijke geschiedenis markeren zij de dorpspoldergrenzen tussen de diverse kernen binnen de gemeente Valburg.

523893
grenspalen

Inleiding

IJzeren GRENSPALEN, markeren de grens tussen de dorpspolders in de gemeente Valburg. De palen zijn aan de landzijde in het dijktalud geplaatst op de Waaldijk langs de dorpen Oosterhout, Slijk-Ewijk en Herveld. De grenspalen, de enige in de Betuwe en uniek in het materiaal ijzer uitgevoerd, hebben hoogstwaarschijnlijk oudere, middeleeuwse voorlopers gehad en kennen dus een eeuwenlange traditie. De dorpspoldergrenzen, de opvolging van buurschappen, vormen de kleinste organisaties in de Betuwe die onder de 'Over-Betuwse' dijkstoel ressorteerden.

Het complex bestaat uit de volgende van rijkswege beschermde onderdelen:

- grenspaal Loenen/Wolferen (A)

- grenspaal Slijk-Ewijk/Loenen (B)

- grenspaal Oosterhout/Slijk-Ewijk (C)

- grenspaal Andelst/Dodewaard (D)

Grenspalen.

- Van cultuurhistorische waarde als bewaard gebleven grensaanduiding, in ijzer uitgevoerd is er sprake van zeldzame exemplaren. Tevens zijn zij van belang als zichtbare herinnering aan de plaatselijke geschiedenis waarbij zij de eeuwenoude dorpspoldergrenzen markeren tussen de diverse kernen binnen de gemeente Valburg.

Grenspaal Voorwerpen op pleinen en dergelijke Grensafbakening oorspronkelijke functie Ja
Andelst oostelijk van viaduct A50 Ja