De Hooge Riet, Ermelo

Omschrijving onderdeel C

Op het achterterrein van het complex bevindt zich een MORTUARIUM. Het gebouw heeft een rechthoekige grondvorm en is gedekt met een zadeldak met getrapte schilden. Op de nok van het dak bevindt zich een koperen dakruiter. De risalerende ingangszijde heeft een eenvoudige ingang met omlijsting en daarboven een rond raam. In beide zijgevels van het risaliet bevinden zich stalen ramen over de gehele bouwhoogte. Het bredere kapelgedeelte heeft in de linkergevel drie ronde ramen en in de rechtergevel twee rechthoekige ramen en een groot vijfdelig raamkozijn. De achterzijde bevat ook een hoge ingangspartij, bestaande uit een glazen deur met daarboven een groot bovenlicht met een afsluitende segmentboog. Het materiaal en de detaillering van dit bijgebouw is identiek aan die van het hoofdgebouw.

Waardering

MORTUARIUM (complexonderdeel C) bij Sanatorium de HOOGE RIET uit 1939.

- Van architectuurhistorische waarde als onlosmakelijk onderdeel binnen het sanatoriumcomplex De Hooge Riet, gebouwd in de periode tussen beide Wereldoorlogen. Het gebouw valt op door de sobere, aan de architectuur van het hoofdgebouw verwante, vormgeving en heeft esthetische kwaliteiten, gave verhoudingen en een bijzondere detaillering in vormgeving en materiaalgebruik. Het is als vrijstaand mortuarium ook typologisch van belang.

- Van stedenbouwkundige waarde als onderdeel van een complex dat een duidelijk herkenbare rol in de dorpsbebouwing van Ermelo en binnen het bebouwingsensemble van Veldwijk speelt. Het complex is gesitueerd in een groene, parkachtige omgeving.

- Van cultuurhistorische waarde binnen de ontwikkeling van de psychiatrische gezondheidszorg vanaf de late negentiende eeuw in Nederland. Dit complex vormt met alle onderdelen een typologisch belangrijke representant binnen deze ontwikkeling.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
523882
Complexnaam
De Hooge Riet
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

Het SANATORIUM De Hooge Riet werd in 1939 door architect E.J. Rothuizen gebouwd aan de oostzijde van de in 1863 aangelegde spoorlijn Utrecht-Zwolle. Aan deze zijde van de spoorlijn liggen in het dorp Ermelo nog een aantal paviljoens die nu in gebruik zijn bij het psychiatrisch Ziekenhuis Veldwijk. De meeste paviljoens van dit complex liggen echter aan de andere zijde van de spoorlijn. Ziekenhuis Veldwijk is hier ontstaan op het voormalige landgoed Veldwijk, dat in 1884 door eigenaar M.J. Chevallier werd verkocht aan de 'Vereeniging tot Christelijke Verzorging van Krankzinnigen en Zenuwlijders in Nederland'. Dit terrein bevindt zich ten westen van de dorpskern van Ermelo.

Complexomschrijving

Het complex bestaat uit de volgende beschermde onderdelen:

A Hoofdgebouw

B Tuinaanleg met hekwerk, vijver, brug en hekwerk

C Mortuarium

D Ketelhuis

Het sanatorium bevindt zich temidden van een ruime parkaanleg met een grote vijver aan de voorzijde. De voorzijde is op het westen gericht. Het complex bestaat uit een symmetrisch opgezet hoofdgebouw met een aantal achterliggende gebouwen, een mortuarium en een ketelhuis. Het complex is ontworpen in een voor architect Rothuizen en voor de periode waarin hij ontwierp, typerende Interbellemarchitectuur met een sterk horizontale werking en een zorgvuldig materiaalgebruik. In het gebouw worden baksteen, natuursteen, staal en beton op evenwichtige wijze toegepast. Architect Rothuizen bouwde in de provincie Gelderland onder meer enkele scholen in Arnhem en een kerk in Apeldoorn. Hij schreef ook enkele praktische handboeken over architectuur. Het gebouw hoort niet bij de oorspronkelijke bebouwing van Veldwijk, maar werd hier later aan toegevoegd. Het hoofdgebouw van het sanatorium heeft een geheel symmetrische opzet met een (oorspronkelijk) van elkaar gescheiden mannen- en vrouwenafdeling. Het gebouw werd ontworpen voor 50 patiënten. Op de bovenverdiepingen is een internaat gevestigd. Het interieur van het gebouw is grotendeels bewaard gebleven. Op sommige plaatsen bevindt zich monumentale kunst van bevriende kunstenaars. Alle oorspronkelijke bijgebouwen zijn in dezelfde stijl uitgevoerd.

Waardering

SANATORIUMCOMPLEX DE HOOGE RIET uit 1939, ontworpen door architect E.J. Rothuizen.

- Van architectuurhistorische waarde als gaaf bewaard gebleven sanatorium uit de periode tussen beide Wereldoorlogen. Het complex valt op door esthetische kwaliteiten, heeft gave verhoudingen en een bijzondere detaillering in vormgeving en materiaalgebruik. Bijzonder en typerend voor de tijd van ontstaan zijn het baksteengebruik, de sobere decoratie en het gebruik van stalen ramen en beton. Het gebouw valt op door de sterk horizontale en symmetrische uitstraling. Het interieur van het gebouw is grotendeels bewaard gebleven. Bijzonder zijn hierin onder meer de lichttoevoer in de lagere zijvleugels en de zorgvuldige detaillering en afwerking. Als sanatoriumgebouw is er ook sprake van een typologische waarde en een complexwaarde. Buiten het hoofdgebouw zijn ook de achterliggende aanbouwen en het mortuarium en het ketelhuis in gave staat bewaard gebleven. Het complex is een ontwerp van de bekende architect E.J. Rothuizen en vormt een representatief werk uit zijn oeuvre.

- Van stedenbouwkundige waarde vanwege de duidelijk herkenbare rol die het sanatorium speelt in de dorpsbebouwing van Ermelo en binnen het bebouwingsensemble van Veldwijk. Het complex is gesitueerd in een groene, parkachtige omgeving en speelt daarin een zeer beeldbepalende rol. De tuin geeft een belangrijke meerwaarde aan het complex.

- Van cultuurhistorische waarde binnen de ontwikkeling van de psychiatrische gezondheidszorg vanaf de late negentiende eeuw in Nederland. Dit complex vormt met alle onderdelen een typologisch belangrijke representant binnen deze ontwikkeling.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Mortuarium Uitvaartcentra en begraafplaatsen Crematorium (H) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Horsterweg 39 3851 PH Ermelo Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
F 11507 Ermelo
F 11436 Ermelo
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1939 1939 vervaardiging
Ambachten
Name Beroep Notitie
Rothuizen, E.J. ; Gelderland architect / bouwkundige / constructeur
Naar boven