Frederik Bernard Hoeve, Ermelo

Omschrijving

Het WOONHUIS is opgetrokken in baksteen op een nagenoeg vierkant grondvlak en is gedekt met een schilddak, waarvan het linkerschild doorloopt in een zadelkap boven een risalerend deel van de voorgevel. De korte nok van het schilddak heeft twee schoorstenen. De gevels met schuingeplaatste, gecementeerde plint zijn in kruisverband gemetseld. De luiken van de vensters zijn thans voorzien van de kleurstelling en beeldmerk van het Gelders Landschap, oorspronkelijk bezaten ze zandlopermotieven.

Het risalerende deel van de VOORGEVEL heeft een driedelig modern kozijn met smalle luiken op de begane grond. Boven dit kozijn bevindt zich een doorlopende rollaag, eronder een tegeldorpel. Oorspronkelijk (tot 1960) sprong de eerste bouwlaag van dit risaliet in tot de rooilijn van het rechter geveldeel, en werd de overstekende verdieping door zes markante stijlen ondersteund. Ter plaatse van de zolder bevindt zich een dubbel vierruits raam met onder de bakstenen lekdorpel de naam van de boerderij. In de gevel bevinden zich drie eenvoudige siermotieven in donkere baksteen. De zadelkap eindigt met eenvoudige windveren. Het terug liggende rechter geveldeel bevat van links de twaalfruits voordeur, onder vierruits bovenlicht en een geprofileerd deurkalf. Rechts ervan bevindt zich een twintigruits schuifraam (4x(2+3)) met luiken, een rollaag en een baksteendorpel. Het dakschild heeft een dakkapel met twee zesruits ramen. De RECHTER ZIJGEVEL heeft eenzelfde schuifraam met rechts daarvan een licht risalerend geveldeel met daarin twee gekoppelde negenruits ramen. De ACHTERGEVEL heeft rechts een aangebouwd houten tussenlid met links daarvan een schuifraam als genoemd, twee vierruits ramen, een achterdeur en een twee gekoppelde negenruits ramen als genoemd. Het dakschild heeft een brede dakkapel met twee negenruits ramen. De LINKER ZIJGEVEL heeft een bij de wijziging van de gevel aangebracht smal raam en twee oorspronkelijke tweeruits schuiframen met luiken. Ook aan deze zijde heeft het dakschild een dakkapel. Voorts is links een modern dakraam aangebracht. Het INTERIEUR bestond oorspronkelijk uit een middengang, met aan weerszijden twee voorkamers (links met verdwenen veranda), en erachter een woonkeuken (links) en kantoor (rechts). Deze indeling is min of meer gehandhaafd, en bevat een gang met vloertegels, een trap met trappaal en een kleine kelder.

WOONHUIS Frederik Bernard Hoeve (complexonderdeel A).

- Van architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een woonhuis op een boerenerf aan het begin van de twintigste eeuw. Het huis valt typologisch gezien op omdat het bijna volledig vrijstaat van de bedrijfsgedeelten van de boerderij. Het huis bezit een verzorgde, eenvoudige detaillering typerend voor de bouwtijd, en is ondanks de wijziging waarbij de fraaie veranda verloren ging, goed herkenbaar gebleven.

- Van stedenbouwkundige waarde als essentieel onderdeel van het boerderijcomplex aan de Allee, waar het vanwege de prominente ligging aan de voorzijde van het complex een beeldbepalende rol speelt.

- Van cultuurhistorische waarde vanwege de bestemming van het complex als modelboerderij. De cultuurhistorische waarde is tevens gelegen in de ligging van de boerderij op het landgoed Staverden en de verbondenheid van de boerderij met de historie van het kasteel, haar bewoners en met de overige bebouwing in dit gebied.

523839
Frederik Bernard Hoeve

Inleiding

'Frederik Bernard Hoeve', BOERDERIJCOMPLEX uit 1914 in het noordelijke gedeelte van het landgoed Staverden (voorheen 'Nieuw Staverden'). Het complex is gelegen aan een onverharde weg, die vanaf kasteel Staverden in noordelijke richting loopt.

Het 718 ha grote landgoed Staverden strekt zich uit over de drie gemeenten Ermelo, Nunspeet en Apeldoorn. Centraal bevindt zich een landhuis, 'Kasteel Staverden'. In 1835 werd het goed gekocht door Jan Rudolf Kemper. Deze brak het 17de-eeuwse huis af, en bouwde op het bestaande grondplan een nieuw huis. In 1905 kwam het in handen van ir F.B. ?s Jacob, burgemeester van Rotterdam. Deze liet het landhuis door architectenbureau L.A. van Essen & J. van Zeggeren uit Harderwijk verbouwen en vergroten. In dat jaar kreeg het landhuis zijn huidige uitstraling. De zoon, H. Th. 's Jacob breidde het landgoed uit met een deel van de Stakenberg en het Leuvenumse Veld. Op dit in 1911 met behulp van de Heidemaatschappij ontgonnen gedeelte werden de boerderij Stavohoeve en de modelboerderij Frederik Bernardhoeve gesticht. De boerderij werd door de familie 's Jacob zelf geëxploiteerd. De boerderij bevindt zich aan de zuidrand van het rond 1911 ontgonnen veengebied. Even ten zuiden van de boerderij bevinden zich vier landarbeiderswoningen. Het houten huis (Allee 10), de boerderij en deze vier woningen vormen de bebouwing aan dit gedeelte van de op het kasteel uitkomende Allee. De boerderij heeft door de bijzondere vormgeving en de toepassing van noviteiten de allure van een modelboerderij. Voorts bezit het complex een binnenplaats, afgescheiden door een betonmuur. Een dergelijk afgescheiden en bestrate binnenplaats is kenmerkend voor meerdere model-boerderijen uit deze periode. Mogelijk is de architectuur en de positionering van de gebouwen binnen het complex beïnvloed door Duitse voorbeelden. H. Th. 's Jacob had tussen 1905 en 1910 namelijk de bosbouwschool in Eberswalde bezocht.

Het complex bestaat uit de volgende beschermde onderdelen:

A Woonhuis

B Koestal met mestvaalt en ruimte voor voederbereiding

C Open houten schuur (tasruimte)

D Voormalige potstal

E Paardenstal met doorrit, in 1975 aan weerszijden vergroot

F Muur

De erfindeling is voor een belangrijk deel bewaard gebleven. De erfonderdelen zijn gegroepeerd aan een rechthoekige binnenplaats. Naar de Allee gericht staat een klein, vrijstaand woonhuis met links daarachter de KOESTAL, met een voor het gebied ongewone vorm en voorzien van mestplaats en voederbereiding. Achter deze stal bevindt zich een houten, en gedeeltelijk open houten SCHUUR ten behoeve van opslag. Rechts ervan, als oostelijke afsluiting van het erf een houten voormalige POTSTAL voor het jongvee. De zuidelijke afsluiting van het erf wordt gevormd door de voormalige PAARDENSTAL die in 1975 aan weerszijden werd verbreed. Tussen het woonhuis en de houten paardenstal bevindt zich een in beton uitgevoerde MUUR, die in een halve cirkelvorm de binnenplaats afsluit. Haaks op de voormalige potstal bevindt zich een oude lage VARKENSSTAL die in zeer bouwvallige staat verkeert en niet binnen de complexbescherming is opgenomen. De tevens op het erf gesitueerde hooiberg valt vanwege de geringere ouderdom buiten de bescherming.

Complexwaardering

BOERDERIJCOMPLEX Frederik Bernard Hoeve uit 1914

- Van architectuurhistorische waarde als gaaf en bijzonder voorbeeld van een vroeg twintigste eeuws boerderijcomplex, dat opvalt door de compleetheid en vanwege de esthetische kwaliteiten van het in- en exterieur. De diverse onderdelen van het complex zijn zorgvuldig gedetailleerd. Het complex is van typologische belang vanwege de ongebruikelijke hoofdvormen, de positionering van de diverse complexonderdelen en vanwege de oorspronkelijke opzet als model-boerderij. Mogelijk is de architectuur beïnvloed door Duitse voorbeelden.

- Van stedenbouwkundige waarde als karakteristiek onderdeel van het landgoed Staverden, waar het vanwege de ligging aan de onverharde weg een sterk beeldbepalende rol speelt. Samen met de iets zuidelijker gelegen arbeiderswoningen, die in dezelfde tijd zijn ontstaan, vormt dit boerderijcomplex een sterk ensemble in de oorspronkelijke landelijke omgeving rondom Kasteel Staverden. Het complex vormt hier de zuidelijke bebouwing in een vanaf 1911 ontstaan ontginningsgebied.

- Van cultuurhistorische waarde vanwege de ligging op het landgoed Staverden en de verbondenheid van de boerderij met de historie van het Kasteel, de de eigenaars ervan en met de overige bebouwing in dit gebied. De cultuurhistorische waarde is tevens gelegen in de oorspronkelijke functie als model-boerderij..

Allee 40 3852 PM Ermelo Ja
Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Modelboerderij Heidemaatschappij Modelboerderij