Woudweg 22, Nijkerk

Omschrijving

Houten KIPPENREN (5) uit ca.1920-1940 gelegen noorden van de boerderij. Het kippenhok is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond en één bouwlaag telt onder een zadeldak belegd rode Hollandse pannen. Het dak is boven de kopse gevels voorzien van windveren. De gevels zijn van een verticale houten beplanking. De zuidgevel bezit vier paar gekoppelde meerruits ramen.

KIPPENREN uit ca.1920-1940.

- Van architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een kippenren uit het Interbellum.

- Van stedenbouwkundige waarde vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie van het kippenhok met de andere onderdelen van het complex.

- Van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van het agrarische leven op de Veluwe tijdens het Interbellum. Vanwege de gaafheid en compleetheid van de bebouwing alsmede de redelijk goed bewaard gebleven erfaanleg geeft het complex een bijzonder goed beeld van het boerenbedrijf tijdens het Interbellum aan de noordrand van de Veluwe.

523777
Zeldenrust
Complexomschrijving

Inleiding Boerderijcomplex 'Zeldenrust' uit 1920, oost-west georiënteerd en haaks op de weg gesitueerd, in de nabijheid van de kruising van de Voorthuizerweg met de Woudweg. Het complex wordt gevormd door de volgende onderdelen: 1. Boerderij 2. Bakhuisje 3. Varkensschuur 4. Hooiberg 5. Kippenren Het fraai gesitueerde boerderijcomplex bezit een vrij oorspronkelijke erfaanleg met onder meer een aan de zijde van het voorhuis gelegen moestuin.

Waardering Boerderijcomplex 'Zeldenrust' uit 1920.

- Van architectuurhistorische waarde als bijzonder gaaf bewaard keuterboerderijcomplex uit het Interbellum bestaande uit een hallehuisboerderij, een bakhuisje, een varkensschuurtje, een hooiberg en een kippenren. Vanwege de omvang en volledigheid van de bijgebouwen bezit het complex een zekere zeldzaamheidswaarde.

- Van stedenbouwkundige waarde vanwege de situering in een eveneens relatief jong, rechthoekig ingericht gebied. Er is een nauwe samenhang tussen het ontstaan van het complex en de verkaveling van het gebied. Het complex is van bijzonder belang voor het aanzien van dit deel van het buitengebied van Nijkerk.

Kippenren Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) oorspronkelijke functie Ja
Woudweg 22 3862 PN Nijkerk BY Ja